5 dagen in een stilte retraite op Bali

5 dagen niet praten, hoe moeilijk is dat? Ik ben er achter gekomen tijdens mijn verblijf in een stilte retraite op Bali. Het eiland Bali ademt spiritualiteit uit waardoor dit een perfecte plek is om de ervaring van een stilte retraite mee te maken. Maar waarom zou je er heen gaan? En wat is er eigenlijk te doen? In deze blog neem ik je mee met mijn ervaringen bij het Bali Silent Retreat.

Wat is een stilte retraite

Retraites worden steeds bekender en populairder. Steeds meer mensen hebben behoeften aan rust in hun hoofd, niet zo gek met het drukke leven en prikkels waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Een retraite is een plek waar je tot je zelf kan komen. Dit klink misschien zweverig (is het wellicht ook) maar het kan erg bevrijdend zijn om alleen te zijn met je gedachtes. Je hebt veel verschillende retraites met elk zijn eigen ‘regels’ en programma’s. Bij het stilte retraite Bali waar ik was, doen ze veel met Yoga, meditatie en hebben ze een duurzaam uitgangspunt. Zo zijn ze zelfvoorzienend en hebben ze een zero-waste-policy. Ook staan ze bekend om het heerlijke biologisch en veganistisch eten, het eten hier was het lekkerste wat ik in Indonesië heb gegeten dus dit is niet voor niks!

Stilte retraite Bali
De verschillende verblijven op het Stilte retraite. Je kan een privé kamer boeken of een bed in een dorm.

Waarom een stilte retraite

De ‘waarom” is natuurlijk voor iedereen anders, al zal de grootste reden zijn om aan de prikkels te ontsnappen waar we dagelijks mee te maken hebben. Voor mij was het een onderdeel van mijn 9-maanden wereldreis en een goede pauze van het backpackers-leven. Door je volledig over te geven aan de stilte leer je jezelf beter kennen en de manier hoe je in het leven staat. Voor mij was het een hele speciale ervaring.

Het uitzicht vanaf het hoofdgebouw is erg rustgevend.

Dagprogramma stilte retraite Bali

De retraite is zo opgebouwd dat je je daginvulling helemaal zelf kan bepalen. Je leeft met de zon mee wat betekend dat je geen rekening hoeft te houden met de tijd. Als er een yogales begint of als het eten klaar staat hoor je de gong waardoor je weet dat de activiteit begint. Elke ochtend wordt er om 6 en 7 uur s’ochtends yoga en/of meditatie gegeven waar je aan kan meedoen. Dit zorgt voor een fijn en rustig begin van de dag. Elke dag worden er andere lessen gegeven. Vervolgens staat er rond 8 uur het ontbijt klaar. Hierna kan je verschillende dingen doen. Je kan lezen in de bibliotheek, de omgeving verkennen, een meditatieoefening doen op het terrein of in je dagboek schrijven. Het avondprogramma is ongeveer hetzelfde en begint om 4 uur. Hierdoor lig je vaak al rond 8 uur in bed, wat heerlijk is als je zo vroeg op staat.

Niet praten

De naam stilte retraite Bali zegt het al; het belangrijkste is dat je hier niet mag praten. Dit maakt het grootse verschil tussen de vele yoga retraites op Bali en deze ervaring. Doordat je niet mag praten voel je 0 druk om met andere mensen te communiceren en ben je volledig op jezelf gefocust. Ook is er (bijna) geen telefonisch bereik waardoor je echt afgesloten bent van de buitenwereld. Je hebt daardoor alle tijd om in je eigen gedachtes te duiken en van de omgeving te genieten. Ik heb de geluiden, kleuren en vormen van de natuur nog nooit zo intens meegemaakt als daar. Het was namelijk het enige waar ik mij op kon focussen. Vond ik het moeilijk? Eigenlijk niet. Al had ik op dag 5 wel weer zin om een borreltje te drinken in een gezellige kroeg ergens op Bali.

Stilte retraite Bali
Het is heerlijk om je zo intens te kunnen focussen op jezelf en de rustige omgeving.

Eten

Zoals eerder gezegd; het eten was het lekkerste van heel Indonesië. En dat zegt wat aangezien de Shushi in Ubub fantastisch is. Drie keer per dag staat er een buffet klaar met veganistisch eten dat rechtstreeks uit de eigen tuinen komt. Ze noemen het eten zelf een ‘awakening experience’ waarbij je opnieuw met je eigen lichaam in contact komt. De smaken zijn in ieder geval explosief en dit in combinatie met het uitzicht over de rijstvelden zorgt inderdaad voor een speciale beleving. De rest van de dag staan er snacks en fruit op tafel wat heerlijk is met een kop thee terwijl je je volgende boek leest.

De omgeving

De omgeving waar het stilte retraite Bali ligt is echt prachtig. Het is in de middle of nowhere tussen de bergen en rijstvelden. Het stilte retraite ligt ongeveer 1,5 uur rijden van Ubud in het kleine dorpje Tabanan. Je kan het beste een taxi boeken om hier te komen. In de omgeving vind je veel rijstvelden, jungle en hot springs. Hier wandelen is dus een fijne dagbesteding. Er zijn wandelpaden aangelegd door het retraite die makkelijk te belopen zijn.

Heb jij wel eens behoefte aan minder prikkels? Dan is het stilte retraite Bali wellicht iets voor jou. Een overnachting kost tussen de 25,- (dorm) en 75,- (privé bungalow) dollar. Boek wel op tijd want ze zitten vaak vol. Mocht je reisplannen naar Indonesië hebben check dan ook vooral de blog over mijn mooiste boottrip ooit.

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *