5 styling tips voor souvenirs

Op elke reis die ik maak wordt ik hebberig van souvenirs. Soms zijn het standaard kaartjes of hebbendingen uit toeristenwinkels. Soms vind ik een echte schat die een ere plekje verdiend in mijn interieur. Hoe zorg je er voor dat je nieuwe aankopen mooie opgaan in het interieur dat je thuis hebt? Hieronder 5 styling tips voor souvenirs!

Hou je eigen stijl in de gaten

Als je wel eens op plekken als Ibiza of Bali bent geweest herken je dit vast wel; je wordt gek gemaakt van alle mooie interieur (en mode) items in de stijl van die omgeving. Voor je het weet kom je thuis met gehaakte kleedjes, verenkettingen en bordjes met zweverige quotes. Hoe leuk het ook was op de markt in in Ibiza, als je thuis een super clean interieur hebt zal je hier geen mooi plekje voor vinden. Eindstand; je souvenir beland ergens achter in de kast en die zal je pas bij de volgende verhuizing weer tegenkomen. De belangrijkste styling tips voor souvenirs is dus: hou altijd je eigen stijl in gedachten. Bedenk alvast een plekje op het moment dat je over wilt gaan tot koop zodat je zeker weet dat je het item echt zal gebruiken. Weet je geen goede plek? Ga dan voor een klein souvenir zoals een armbandje of koelkast magneetje. Daar is altijd wel iemand blij mee te maken.

Verdiep je in de cultuur

Al bij aankomst op het vliegveld van je droombestemming kom je de meest bekende souvenirs tegen. Of dit nou de waterpijpen zijn in turkijen of de bonbons in Belgie. Natuurlijk is hier niks mis mee maar de kans dat je dit achter in je kast beland (zie ook tip 1) is des te groter. Soms is het leuker om eerst de cultuur te leren kennen voordat je op souvenir jacht gaat. Je kan bijvoorbeeld bijzonder eten en drinken tegen komen wat een mooi souvenir kan zijn. Zo liep ik een keer in een verlaten dorpje op het eiland Flores in Indonesie. Ik was er al een paar dagen en had verschillende verhalen gehoord over de Nederlanders die ooit aan de macht waren op het eiland. Toen ik het marktplein een kraampje zag staan met oude muntstukken werd ik nieuwsgierig. Dit bleken Nederlandse guldenmunten te zijn die vroeger ook daar als betaalmiddel werden gebruikt. Doordat ik de voorgeschiedenis wist kreeg dit item een bijzondere betekenis en is het nog steeds een kostbaar souvenir.

styling tips voor souvenirs. Betaalmunten in Flores , Indonesië.
De oude betaalmunten als kettingen in Flores, Indonesië.

Stijl souvenirs in groepen

De belangrijkste styling tips voor souvenirs is groeperen. Veel kleine items in huis kan voor onrust zorgen. Er is niks mis met kleine accessoires of souvenirs maar zorg ervoor dat ze als een groepje bij elkaar staan. Hierdoor maken ze samen een groter object en krijgt het meer ‘body’. Denk bij het combineren aan het matchen van kleuren en materialen. Je kan juist kiezen voor contrast; bijvoorbeeld veel kleur bij elkaar of voor een rustig geheel met items die het zelfde materiaal hebben. Volg je eigen gevoel en zet het neer zodat jij je er goed bij voelt en weer even terug droomt naar de plek waar je de spulletjes hebt gekocht.

5 Styling tips voor souvenirs
Cluster je souvenirs zodat het in je interieur rustig blijft.

Doe je research

Dit is het meest praktische advies van de 5 Styling tips voor souvenirs. Het ministerie van buitenlandse zaken doet er tegenwoordig gelukkig genoeg voor om het bekend te maken. Je mag niet zomaar alle souvenirs importeren. Denk hierbij aan zeldzame schelpen/koraal/ivoor maar ook aan bepaald soort eten en drinken. Lees je daarom altijd goed in. Locals doen er soms alles aan om geld te verdienen en verkopen wat graag dat zeldzame object voor veel geld. Je helpt hierdoor indirect mee aan de vernieling van mileu en natuur maar het item kan ook bij de douane in Nederland worden afgepakt. Dat zou zonde zijn!

Gebruiksvriendelijkheid

Hoe gaaf is het als mensen aan je vragen; wow. dat ziet er mooi uit, in welke winkel heb je dat gekocht? En jij zegt ubercool; in een bergdorpje in Mexico. Naast dat dit natuurlijk erg gaaf is, is het item dat je hebt gekocht ook nog eens nuttig. Persoonlijk vind ik het altijd erg leuk om een souvenir te kopen. Maar wat? Op een gegeven moment heb je genoeg armbandjes uit verre bestemmingen (echt, trust me). Daarom bedenk ik voordat ik op reis ga vaak wat ik nog ‘nodig’ heb. Ben ik nog opzoek naar nieuwe slippers/haarband/plantenbakken? Wie weet vind ik dit op mijn bestemming. Inmiddels gebruik ik dus slippers uit Ibiza een rugtas uit Mexico en een vijzel uit Iran op bijna wekelijkse basis. Ook in de rest van mijn interieur vind je reisinvloeden. Check daarvoor de binnenkijker.

5 Styling tips voor souvenirs
Mijn leren tasjes die ik kocht in Mexico, ik gebruik hem bijna elke dag!

Wie weet heb je iets aan deze 5 styling tips voor souvenirs tijdens je volgende reis. Heb jij wel eens een souvenir gekocht en er thuis niks mee gedaan?

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *