8 tips voor San Cristobal de las Casas

Dit dorpje in het zuiden van Mexico is een plek waar veel reizigers langer blijven hangen dan gepland. En dit is begrijpelijk, San Cristobal de las Casas heeft een fijne sfeer, heerlijke restaurants en een prachtig straatbeeld. En nog fijner; de temperatuur is er net iets frisser dan in de rest van Mexico, ideaal dus om de stad en omgeving te ontdekken! In deze blogs geef ik 8 tips (+bonustip!) voor een perfect verblijf in San Cristobal de las Casas!

Mensen kijken op Av. 20 de Noviembre

Deze hoofdstraat van San Cristobal de las Casas loopt door het historische centrum en is een absolute must-see. De straat is autovrij waardoor je er heerlijk rustig kan wandelen en winkelen. Dit is de ideale plek om te genieten van het heerlijke Mexicaanse eten op een terrasje en mensen te kijken. Je ziet van alles voorbij komen, straatverkopers, muzikanten en zakenmensen.

San Cristobal de las Casas
Av. 20 de Noviembre is DE plek om mensen te kijken in San Cristobal de las Casas.

Prachtige gebouwen

Net als in veel Mexicaanse steden staat ook San Cristobal de las Casas vol met prachtige gebouwen. De koloniale bouwwerken hebben allemaal uitgesproken kleuren en mooie decoraties. Vooral Cathedral of St. Christopher is erg indrukwekkend. Het geel/rode gebouw kan je niet missen als je door de stad loopt. Het plein dat voor Cathedral of St. Christopher ligt wordt altijd druk bevolkt door locals.

Shoppen op de Maya markt

Mercado de Artesanias de Santo Domingo is de officiële naam van deze kleurrijke markt. Je vind hier ontelbare kraampjes met prachtige souvenirs, kleurrijke kledingstukken en lokale lekkernijen. Je vind de markt elke dag bij de Santo Domingo kerk. Veel items die op deze markt te koop zijn worden met de hand gemaakt door de lokale bevolking, een goede reden dus om hier je souvenirs te kopen.

San Cristobal de las Casas
Je kan goed souvenirs shoppen op de markt bij de Santo Domingo kerk!

Genieten van het uitzicht bij Iglesia de Guadelupe

Oké, het moet gezegd worden. Het is best een wandeling naar de top en ik heb wel eens mooier uitzichten gezien maar toch is het een leuke manier om meer van de stad te ontdekken. Je loopt via verschillende trappen recht omhoog waarna je uitkomt bij het kerkje met een mooi uitzicht op de stad. Vooral de lange wegen die door de stad lopen kan je goed zien en dit is een gaaf beeld!

Heerlijk eten en drinken

In San Cristobal de las Casas heb je net als in de rest van Mexico fijne restaurants om heerlijk te ontbijten of te genieten van een andere maaltijd. Ook kan je hier goede koffie vinden met koffiebonen uit de buurt. Vraag tijdens het bestellen of ze ook Chiapan Coffee serveren en geniet van deze lokale bonen. En mooie bijkomstigheid is dat elk restaurant er inta-proof uitziet. Benieuwd naar de interieurinspiratie die ik haalde uit Mexico? Check deze blog.

Breakfast in Mexico
Je kan overal uitgebreid ontbijten met vers brood en/of fruit.

Bezoek San Juan Chamula

Dit dorpje ligt 10 kilometer van San Cristobal de las Casas vandaan. In het dorpje zelf is niet heel veel te beleven maar het zien van de markt en kerk van dit dorpje is een bezoek absoluut waard. In dit dorpje draait het om zwarte magie en bijgeloof en het kan heel goed zijn dat je getuige bent van een duiveluitdrijving. Het gebeurd in dit dorpje allemaal in Templo de San Juan, een wit geschilderde kerk waar het binnen ten strengste verboden is om foto’s te maken. Binnen tref je een bizar tafereel aan: een met dennennaalden bedekte grond, duizenden kaarsen en locals die wachten op een wonder, erg bijzonder!

San Juan Chamula
Helaas is het niet mogelijk om in de kerk van San Juan Chamula foto’s te maken maar het is een onvergetelijke ervaring.

Beetles kijken

En dan bedoel ik niet die kleine beestjes of mijn favoriete designstoel. Als je aan Mexico denkt, denk je al snel aan de Volkswagen kever. Deze rijden in grote getalen door San Cristobal de las Casas. Waarschijnlijk is de fabriek die iets noordelijker onder Mexico stad ligt de oorzaak, daar kwamen tot juli 2019 nog dagelijks nieuwe auto’s van de lopende band. Je ziet ze in alle kleuren voorbij komen en ze fleuren het straatbeeld onwijs op. Heerlijk om hier onder genot van een biertje en nacho’s naar te kijken.

Beetle car in Mexico
Overal in de stad zie je kleurrijke kevers rijden, dit geeft zo’n leuk straatbeeld!

Trip naar natuurgebied El Chiflon

Dit natuurgebied bestaat uit duizelingwekkend hoge kliffen en rivier de Grijalva die daar doorheen loopt. Je kan hier een leuke boottrip maken die loopt van Chiapa de Corzo tot de Chicoasendam. Hier wordt maar liefst 20% van de energie van Centraal-Amerika opgewekt! Vanaf de boot zie je hier niet veel van maar de omgeving is des te mooier. Kijk tijdens de boottrip goed om je heen, wij zagen indrukwekkende vogels en zelfs krokodillen!

Bonustip: beste reistijd voor San Cristobal de las Casas

Hoewel de gemiddelde temperatuur niet boven de 26 graden uitkomt in San Cristobal de las Casas is november t/m mei de fijnste tijd om dit dorpje te bezoeken. Dan is het er namelijk relatief droog en de temperatuur zeer aangenaam, zo’n 22 graden. De aller-beste tip die ik je kan geven is om met Pasen richting deze plek te reizen. Wij waren hier tijdens Pasen 2019 en het werd daardoor een onvergefelijk bezoek. De hele stad is in de feeststemming met optochten, bloemversieringen en optredens door de stad. Het is heerlijk om hier als buitenstaander bij te zijn en te genieten van al die feestvierende Mexicanen!

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *