Betaalbaar naar IJsland

Wanneer ik mensen over een reis naar IJsland spreek wordt eerst de natuur aanbeden waarnaar vervolgens meteen de vraag wordt gesteld ”is dat niet heel erg duur”? Het klopt dat IJsland niet het goedkoopste land van de wereld is (dan kan je beter naar AziΓ«) maar het hoeft niet zo duur te zijn als dat de meeste mensen denken. Het is zeker mogelijk om betaalbaar naar IJsland te gaan. Door slim om te gaan met je budget is een droomreis naar het noorderlicht en prachtige natuur dichter bij dan je denkt! Hieronder deel ik mijn tips.

Vervoer

Het begint natuurlijk bij de zoektocht naar betaalbare vliegtickets. Zelf gebruik ik daar het liefste de website skyscanner voor. Probeer zo flexibel mogelijk te zijn in je vertrek en terugkom datum, je kan namelijk de vliegtickets per datum bekijken in de skyscanner app zodat je de goedkoopste uit kan zoeken. Je vliegt voor zo’n €250,- euro naar IJsland. Wij vlogen er in 2016 heen voor € 180,- retour en als je goed zoekt en flexibel bent zijn deze prijzen zeker nog mogelijk. Het vervoer in IJsland heeft ook een prijskaartje maar wellicht niet zo hoog als je verwacht. Voor zo’n € 70,- per dag huur je al een ruime auto. Door een huurauto heb je vrijheid om het land te ontdekken op je eigen tempo en ook de meest afgelegen plekken te bezoeken. Als je in je eentje reist is de bus goedkoper maar hou rekening met de beperkte reisroutes en tijden. Als je met twee of meer personen reist is een auto al goedkoper. De beste budget-tip is dan ook; ga met een fijn reisgezelschap zodat je de kosten kan delen.

Huurauto in IJsland
Met een huurauto heb je alle vrijheid!

Eten en drinken

Om betaalbaar naar IJsland te kunnen moet je rekening houden met een grote kostenpost in Scandinavische landen; het eten en drinken. En dan met name alcohol, zo’n vakantie is de uitgelezen kans voor een alcohol-detox maar als je niet zo ver wilt gaan kan je het beste wat groter inslaan op het vliegveld Keflavik. Niks is fijner dan een koud biertje na een zware wandeling, toch? Bovendien slaan de locals ook groot in dus je hoeft je nergens voor te schamen. πŸ˜‰ Uiteten is erg duur dus om het betaalbaar te houden kan je het beste zelf koken. Er zijn veel accommodaties te vinden die een kleine keuken hebben en in de supermarkt kan je (redelijk) betaalbaar boodschappen doen. Koop daar ook snacks en broodjes voor overdag. Dit zijn kleine aankopen die bij elkaar opgeteld veel van je budget opslokken. Als een alternatief kan je bij veel benzinestations broodjes knakworst kopen die betaalbaar en lekker zijn. Als je een accommodatie boekt met ontbijt is dat natuurlijk ook een goede optie.

Accommodaties

De belangrijkste tip is om geen hotels te boeken. Deze zijn relatief duur en vaak is er geen gelegenheid om zelf te koken. Een airbnb met keuken of eigen huisje is dus een beter idee. Vaak liggen deze (betaalbare) accommodaties minder centraal maar als je gebruik maakt van een huurauto maakt dit niks uit. De echte low-buget reizigers en diehards kunnen eventueel kamperen. Dit kost niks en is op veel plekken in IJsland mogelijk. Dit is (in verband met de kou) alleen mogelijk in de zomer en alleen voor de echte bikkels…mij niet gezien! Al zal het in een camper een hele toffe ervaring zijn.

Betaalbare accommodatie in IJsland
Een eigen huisje met keuken is een fijne accommodatie.

Activiteiten

Het aller-grootste voordeel van IJsland is dat alle hoogtepunten gratis zijn, ja inderdaad. Helemaal gratis! Voor de natuur hoef je namelijk niet te betalen. De prachtige gletsjermeren, uitgestrekte landschappen en prachtige watervallen zijn helemaal gratis. Natuurlijk kan je activiteiten doen zoals varen op het gletsjermeer, zwemmen in de Blue Lagoon en sneeuwscooters huren maar als je op een budget reist zou ik als eerst deze dingen overslaan. Het hoogtepunt is namelijk echt de natuur. Als je wat meer budget hebt zijn activiteiten zoals walvissen spotten en de Blue Lagoon zeker een aanrader maar ook zonder dit zal deze IJsland reis een onvergetelijke ervaring zijn.

Ga buiten het hoogseizoen

Deze tip is voor meerdere bestemmingen toepasbaar. Als je buiten het hoogseizoen reist zijn er veel dingen goedkoper zoals accommodatie en bepaalde activiteiten. Dit kan per dag tientallen euro’s schelen. Het hoogseizoen loopt van ongeveer juni t/m september. IJsland is in de wintermaanden ook prachtig. Zelf ging ik in oktober en genoot ik van alle prachtige herfstkleuren.

Uitzichten in IJsland
In oktober kleurt het hele land zich in herfstkleuren.

Welke tip ga jij gebruiken om betaalbaar naar IJsland te gaan? Check ook vooral de blog met de ideale reisroute voor IJsland!

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *