Blauw in je interieur; zo pas je dit toe!

Ondanks dat blauw een koude kleur is kan deze veel warmte en rust toevoegen aan je interieur. We associëren blauw graag met warme dagen als we denken aan een verkoelend zwembad of tropisch uitzicht over zee. Blauw in je interieur zorgt er voor dat warme kleuren extra contrasteren, hierdoor is blauw in combinatie met een houten vloer een erg mooie combinatie. Maar ook in combinatie met andere kleuren of in een neutraal interieur doet blauw het erg goed. Er zijn honderden manieren om de kleur blauw terug te laten komen, als statement of juist als accent. Hieronder geef ik 5 tips over hoe je blauw in je interieur kan toepassen.

Blauwe muur

De makkelijkste manier om blauw toe te passen in een interieur is door de verfkwast te pakken. Een blauwe muur zorgt voor instant sfeer en rust in je interieur. Er zijn ontelbaar veel kleuren blauw en welke je kiest is geheel je eigen keuze. Een aantal populaire blauwtinten zijn bijvoorbeeld Denim drift van Histor en Hague blue van Farrow and Ball. Wij kozen zelf de kleur Stiffkey blue van Farrow and ball, een kleur die een iets warmere en donkere ondertoon heeft en daardoor mooi uitkomt met het ochtendlicht. Door te kiezen voor een houten vloer (oké, eigenlijk PVC maar dit ziet niemand, toch? ;)) komt de warmte in de blauwe kleur extra mooi uit. Mocht deze kleur te fel voor je zijn heb je ook veel grijstinten met een blauwe ondertoon, dit is dan een goed alternatief.

Blauwe bank

Een steeds populairdere keuze is blauwe stoffering voor een bank. Je hebt tegenwoordig veel keuze uit stoffen die gaan van warm wol tot luxe velvet. Vooral in het laatste materiaal komt een luxe kleur als blauw mooi uit. Velvet krijgt door de lichtinval verschillende kleurschakeringen wat voor veel diepte zorgt in de stoffering. Als je voor een vergrijsde blauw tint kiest is de bank alsnog te combineren met alle soorten kussens en accessoires.

Blauwe bank in je interieur
Je kan kiezen voor een fel blauwe stof maar een grijze stof met een blauwe ondertoon kan ook erg mooi zijn.

Blauwe accessoires

Mocht je een blauw meubelstuk een te goot gebaar vinden, kan je de kleur blauw in je interieur ook toepassen in kleinere items. Kies voor accessoires zoals kussens, plaids en vaasjes om de kamer meer sfeer te geven. Kijk ook eens naar blauwe gordijnen of raamdecoratie, donker blauw kan net een tint warmer zijn dan zwart of grijs waardoor het mooier combineert met de rest van je interieur. Wees voorzichtig met kiezen voor blauwe accessoires in verschillende tinten, dan kan blauw in je interieur tuttig worden. Op onderstaande foto’s zie je hoe rustig een interieur kan ogen als je kiest voor blauwe accenten.

Blauw servies

Aan tafel kan de kleur blauw rust brengen. Door te kiezen voor verschillende prints en texturen creëer je een interessante mix. Wit combineert prachtig met blauw dus je stelt al snel een mooie collectie samen met je (standaard) witte servies, kies daarom ook niet dezelfde borden of schaaltjes, juist dit verschil maakt het speels! Ook een aantal (delfts)blauwe vazen toevoegen kan een mooie aanvulling zijn op je accessoires en servies.

Blauw servies
Blauw combineert erg mooi met wit servies waardoor het vanzelf een eenheid wordt.

Blauw in combinatie met klassieke details

Vroeger werd de kleur blauw veel gebruikt in statige herenhuizen en deze kleur wordt vaak gelinked aan de royals (de blauwe jurk van Maxima, kan iemand die ooit vergeten?). Deze kleur combineert dan ook erg mooi met klassieke details en rijke materialen zoals marmer, messing en goud. Door de warme kleur van bijvoorbeeld messing te combineren met blauw accentueer je de luxe sfeer die een blauwe kleur in zich heeft. Ook een klassiek houten vloer of wandlijsten in combinatie met een blauwe muur is prachtig.

Blauw in je interieur
Materialen als messing en koper combineren erg mooi met donker blauw, op deze foto lijkt de muur zelfs bijna zwart maar het is de kleur Hague blue van Farrow and Ball.

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *