Boottrip Lombok Flores, Indonesië

Een van de aller-mooiste trips die ik heb gedaan is een 4-daagse boottrip tussen de eilanden Lombok en Flores in Indonesië. Je vaart langs prachtige stranden, het Komodo national park en stopt bij onbewoonde eilanden. Als je op Lombok bent, en je hebt de tijd, is het aller-beste advies: gaan! Deze boottrip Lombok Flores is echt een avontuur langs paradijselijke landschappen en bijzondere dieren. In deze blog neem ik je mee!

Het begin

Om eerlijk te zijn begon ik deze boottrip met lage verwachtingen. Ik wilde graag naar het eiland Flores, ik had alle tijd van de wereld en deze boottrip zou goedkoper zijn dan het vliegticket dat weekend. Dat ik tussendoor wat onbewoonde eilanden zou bezoeken was alleen maar mooi meegenomen. Ik boekte de trip bij een van de vele toeristenbureau’s die je in Sengigi of Kuta vind op Lombok. Vergeet niet af te dingen want ze vragen altijd te veel de eerste keer. Ik kan mij herinneren dat ik rond de € 80,- betaalde, al boekte ik het in combinatie met de Rinjani klim. Ik weet niet meer met welke organisatie ik ben geweest maar in mijn Lonely planet staan aantekeningen van Perama tours en Wanua adventure. Na het boeken werd ik op de afgesproken tijd en dag opgehaald bij mijn guesthouse en kon het avontuur beginnen.

De boot op het water tijdens de trip

De boot

Nadat we in een restaurant uitleg hadden gekregen over de route, de boot en wat we moesten doen in noodsituaties stapte we met de groep op de boot. We waren met ongeveer 20 backpackers, dat ging gezellig worden! De houten boot was simpel met een beneden dek waar je gedurende dag van het uitzicht geniet of een potje kaartje speelt. Boven is er plek om te slapen. Zoals je op onderstaande foto’s kan zien was de luxe ver te zoeken. Je slaapt op matrasjes dicht op elkaar en er is geen douche aanwezig op de boot. Ik heb deze luxe geen seconde gemist. Het is zo’n bijzondere belevenis en douche doe je gewoon in de zee of onder een waterval. Ben jij een luxepaard? Dan raad ik je deze boottrip niet aan.

Varen

Het landschap wat je vanaf de boot kan zien verschilt van uitgestrekte zeeën tot tropische kleine eilanden en roze (echt!) stranden. De eerste dag was de zee erg wild (thank god voor reis pilletjes) maar vanaf dag 2 leek de zee wel een spiegel, stond de zon hoog aan de hemel en we vaarde echt door het paradijs. We spotte verschillende keren dolfijnen en vliegende vissen om de boot, zo bijzonder! We kwamen bijna geen andere boten tegen wat zeker bijdraagt aan de unieke ervaring. Verschillende keren werd de boot stil gelegd op een eiland te bezoeken, te snorkelen of een andere activiteit te doen.

Boottrip Lombok Flores, Indonesië
De boot gezien vanaf Moyo eiland, het eiland met de mooie waterval.

Bezoek onbewoonde eilanden

De eerste volledige dag staat in het teken van het bezoeken van verschillende eilandjes. Op het eerste eiland (Moyo island) bezoek je een mooie waterval na een hike van ongeveer een half uurtje. De waterval is op zich niks bijzonders maar het feit dat je op een onbewoond eiland rond wandelt en ‘opeens’ dit tegen komt maakt het toch erg bijzonder. Op het tweede eiland (Satonda Island )vind je een kratermeer waar je langs kan wandelen en kan zwemmen. Later op de trip meer je verschillende keren aan bij kleine eilandjes om te snorkelen. ‘Pink beach’ in het komodo national park is ook het vermelden waard. Dit strand heeft een roze gloed door het koraal wat hier aanspoelt, bijzonder!

Boottrip Lombok Flores, Indonesië
Pink beach in het Komodo national park

Snorkelen

Tijdens de boottrip Lombok Flores werd verschillende keren de boot stil gelegd op een bepaalde plek om te gaan snorkelen. Wat mij betreft verveeld snorkelen nooit, helemaal niet als je de hele zee voor jezelf heb. Dat is het grootste voordeel van zo’n boodtrip, ke komt op plekken waar je anders nooit zou kunnen komen. Het hoogte punt van alle snorkelstops was het Mantra point. Hier zouden grote Mantra’s zitten, al moet je wel mazzel hebben om deze snorkelend te zien. Wij hadden die mazzel. Het was zo’n bijzondere ervaring, check de foto hieronder maar!

Uitzichtpunten

Naast het prachtige uitzicht waar je van kan genieten vanaf de boot stop je onderweg ook een aantal keer bij uitzichtpunten. Het kratermeer op Sotonda Island is mooi maar het uitzicht vanaf het Laba viewpont kan je eigenlijk niet overtreffen. Vanaf dit punt heb je zicht op het blauw/groene water en alle eilanden in de omgeving. Echt adembenemd mooi, al moet je er wel een stukje voor klimmen.

Boottrip Lombok Flores, Indonesië
Het uitzicht op Laba viewpoint, de klim is dit uitzicht meer dan waard!

Komodo national park

Dit nationale park staat bekend om zijn mooie duikplekken en om de eilanden Komodo en Rinco, de enige plek op de wereld waar de komodovaraan leeft. Deze beesten spotten mocht dus niet ontbreken op deze trip. Wij maakte een wandeling op het eiland Komodo en zagen een aantal varanen in hun eigen leefomgeving. Je moet hier wel een beetje mazzel mee hebben, onze groep was in tweeën gesplitst en de andere groep was niks tegengekomen. Naast de ontmoeting met deze bijzondere beesten heeft dit nationale park prachtige uitzichten en stranden te bieden. Pink beach en onderstaand naamloos eiland zijn daar enkele hoogtepunten van.

Boottrip Lombok Flores, Indonesië
Dit kleine eiland is de laatste snorkel stop van de boottrip Lombok Flores.
Boottrip Lombok Flores, Indonesië
Een komodovaraan op het eiland Komodo, zulke indrukwekkende beesten.

Flores

Na deze prachtige boottocht Lombok Flores kom je aan in het (duik)stadje Labuan Bajo. Flores is minder toeristisch dan Bali of Lombok maar heeft zeker veel te bieden. Doordat de meeste reizigers niet verder komen dan Labuan Bajo voelt de rest van het eiland onontdekt aan. Ik reisde met twee meiden verder en bezocht prachtige rijstvelden, kratermeren en warm waterbronnen. Ik schrijf zeker nog een blog met een reisroute voor dit eiland!

Boottrip Lombok Flores, Indonesië
Een van de rijstvelden op Flores

Tips

  • Spreek van te voren af wat is inbegrepen in het bedrag wat je betaald voor de Boottrip Lombok Flores. Er zijn ook boottochten waar je voor activiteiten en/of eten extra moet betalen
  • Neem je eigen drinken en snacks mee. Je krijgt 3 maaltijden per dag maar het kan lekker zijn om tussendoor iets te kunnen eten. In het restaurant waar je je verzameld voor de trip heb je de gelegenheid om biertjes te kopen, deze worden op de boot koud gelegd. Niks lekkerder dan een koud biertje tijdens zonsondergang wat mij betreft!
  • Neem je eigen snorkelspullen mee als je deze bij je hebt tijdens je reis. Er zijn snorkelsets aanwezig maar deze hebben niet de beste kwaliteit.
  • Reis je op een budget? Het is mogelijk om (gratis) een vierde nacht op de boot te slapen, waarschijnlijk wordt je wel om 7 uur s’ochtends wakker gemaakt omdat de bemanning weer terug vaart naar Lombok, je moet er iets voor over hebben 😉

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *