Cesky raj, het bohemian paradise in Tsjechië

100 kilometer noordoost van Praag vind je een natuurgebied met prachtige rotsen, bomen en verborgen ruïnes. De bijnaam van dit gebied is het ‘Bohemian paradise’, alleen die naam al moet je de reiskriebels geven, dat gaf het mij wel in ieder geval! En dit bohemian paradise in Tsjechië stelde niet teleur. In deze blog neem ik je mee naar dit prachtige gebied!

Waar ligt het Bohemian paradise?

Dit prachtige natuurgebied vind je op 100 kilometer van Praag in het noordoosten. De stad Jicin ligt centraal in het Bohemian paradise en is daardoor een goede uitvalbasis en een goede plek om naar toe te reizen. Uiteraard kom je erg gemakkelijk met de (huur)auto maar ook de bus of trein is een goede optie. De bus doet er ongeveer 90 minuten over en vertrekt vanaf het metrostation Cerny Most in Praag. De trein doet er iets langer over (want heeft meer stops) maar is een uitje op zich. Trein R955 vertrekt vanaf Praag centraal en rijd via Chlumec nad Cidlinou en Ostromer naar Jicin.

bohemian paradise in Tsjechië
De zandsteenrotsen die het kenmerk zijn van het Boheemse paradijs.

Jicin

In dit leuke dorpje met zo’n 17.000 inwoners kan je fijn eten en drinken. Het dorpje heeft een aantal goede restaurants en een gezellig dorpsplein. Tevens is Jicin de toegangspoort voor het Unesco global Geopark Bohemian paradise en daardoor de ideale plek om te overnachten tijdens het ontdekken van dit prachtige gebied. In Jicin kan je makkelijk fietsen huren om de omgeving te verkennen.

Jicin in Tsjechië
Het plein in Jicin ademt veel sfeer uit.

Fietsen en wandelen in het Bohemian paradise

Wat het Bohemian paradise zo bijzonder maakt zijn de zandstenen rotsen die tussen de hoge bomen uitsteken. Vanuit Jicin fiets je door een glooiend landschap met steeds dichtere begroeiing van naaldbomen, dan weet je dat je dichtbij bent van het centrum van het natuurgebied. Een goed beginpunt voor een wandeling is Prachovske Skaly wat de rotsen van Skaly betekend. Elke rotszuil in dit gebied heeft een eigen naam. Deze naam is gebaseerd op de eerste klimmer of de vorm die de rots heeft. Alle wandelpaden zijn makkelijk te vinden en erg goed begaanbaar.

Sprookjesachtig mooi

De wandeling in het bohemian paradise in Tsjechië is sprookjesachtig mooi. Terwijl je door (en over!) grote rosten loopt heb je uitzicht op prachtige naaldbossen en bij helder weer kan je zelfs de burcht ruïne Trosky zien. De route is goed te doen als je een normale conditie hebt al zijn sommige trappen wat stijl. Op sommige plekken moet je je letterlijk door de rotsen wurmen wat een grappige belevenis is. Al met al is dit gebied een fijne bestemming waar je je kan vermaken in de natuur, mooie kastelen kan bezoeken en heerlijk kan eten. Dit in combinatie met de stad Praag dichtbij is dit de ideale plek voor een vakantie deze zomer!

bohemian paradise in Tsjechië
Het is er sprookjesachtig mooi!

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *