De 10 mooiste woonwinkels van Nederland

Als je bezig bent met je interieur kan je jezelf verliezen in die prachtige plaatjes van Pinterest, woonbladen en interieurwinkels. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het laatste waar je dan op zit te wachten is een woonwinkel met eindeloze rijen banken en kasten. Onderstaande woonwinkels bieden dit gelukkig niet. Hier kan je prachtige inspiratie op doen en vind je het mooiste meubilair, accessoires en verlichting. Daarom zijn dit wat mij betreft de mooiste woonwinkels van Nederland.

Flinders

De nummer 1 voor mij is (natuurlijk) Flinders. Misschien niet helemaal eerlijk omdat ik er werk en mede-verantwoordelijk ben voor hoe de winkel eruit ziet maar het hoort echt bij de mooiste woonwinkels. Flinders is gevestigd in een oude kanonnen-loods uit 1875. Het gebouw ademt veel sfeer uit en dit wordt aangevuld met mooie stijlkamers en designmeubilair. Er zijn verschillende stijlen te vinden, van modern tot Scandinavisch en bohemian. Ook kan je er terecht voor raamdecoratie en verf. De perfecte plek om je zoektocht te starten naar een nieuw interieur. Kom je er zelf niet uit? Flinders geeft ook interieuradvies en kan helpen de mooiste producten te vinden op de webshop met meer dan 36.000 woonitems. Als je bij Flinders bent maak dan ook zeker een wandeling over het historische Hembrug terrein met prachtige gebouwen en veel groen. Dit biedt ook inspiratie!

Affuitenhal 10, 1505 RE Zaandam. www.flinders.nl

Carlos in huis

Wat is een betere bestemming voor een designwinkel dan een oud bankgebouw? Alleen daarom al hoort Carlos in huis in het rijtje van mooiste woonwinkels thuis. Als je de straat inloopt kan je niet om de imposante 3,5 meter hoogte entree heen. Eenmaal binnen zie je veel originele kenmerken en prachtig designmeubilair. Zo kan je de oude kluizen in de kelder en de oude directiekamer bewonderen. Echt een prachtige combinatie met de meubels. Het hoogtepunt van de winkel is wat mij betreft het dakterras. Je vind hier het mooiste uitzicht van de stad op middeleeuwse daken en de zijkant van de grote kerk. Je kan het orgel zelf horen spelen! Het design tuinmeubilair zorgt voor een prachtig contrast met de omgeving.

Hofstraat 13-15, 7411 PD Deventer, www.carlosinhuis.nl

Mister design

Het is iets met de combinatie van oude gebouwen en design. Ook Mister design is gevestigd in een monumentaal gebouw dat vroeger dienst deed als een Ford garage. Het pand is in 2018 in ere hersteld en is nu een waar designparadijs en een van de mooiste woonwinkels van Nederland. Je vind er designmeubels en verlichting en Mister Design heeft een fijne cadeaushops met mooie design accessoires. Het monumentale gebouw staat in het centrum van Den Bosch, op loop afstand van het station, dus dit kan je goed combineren met een dagje shoppen.

Vughterstraat 278, 5211 GR ‘s-Hertogenbosch, www.misterdesign.nl

Room108 & Gusj Market

In het hippe gebied Strijp-S in Eindhoven vind je Room108 & Gusj Market. Het is een winkel die zich kenmerkt door de mix van verschillende stijlen en trends met unieke items in een vintage sfeer. Dit wordt gecombineerd met moderne meubels en veel accessoires. De eigenaar reist de hele wereld rond opzoek naar unieke items en dit zie je! Het laatste stukje sfeer wordt toegevoegd door het gebouw waar ze zijn gevestigd; een oude machinekamer. Deze mooie woonwinkel is zeker de moeite waard en inspiratie op te doen.

Ketelhuisplein 7, 5617 AE Eindhoven, www.gusjmarket.nl

Loods 5

Deze winkel heeft grote contrasten. Zo vind je er kleine shop in shops waarbij de huurders zelf de styling en collectie bepalen. Soms is dit inspirerend, vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Als je alleen daar naar kijkt is Loods 5 niet een van mijn mooiste woonwinkels. De styling van de eigen gedeeltes van Loods 5 zoals de cafés en kassa’s zien erg mooi uit, vandaar dat ze ook in dit rijtje thuis horen. Een voordeel is de grote, dus je kan lekker veel meubels uitproberen. De Loods 5 in Maastricht schijnt een pareltje te zijn, deze winkel is sinds maart 2019 geopend en zit gevestigd in een oud klooster. Hier moet ik nog een bezoekje aan brengen, wellicht een leuk uitje voor een vakantie in eigen land!

Sphinxcour 5, 6211 XZ Maastricht, www.loods5.nl

Mobilia

Deze designwinkel vind je in hartje Amsterdam en wordt door veel kenners genoemd als een van de mooiste woonwinkels. Vanaf buiten heb je zicht op de karakteristieke bakstenen muur en de mooie designmeubels. Over drie verdiepingen verspreid vind je high end designmeubilair in mooie stijlkamers. Erg leuk om inspiratie op te doen. De prachtige stijlkamers worden ook vaak verhuurd voor fotoshoots en Mobilia geeft ook uitgebreid interieuradvies.

Utrechtsestraat 62, 1017 VR Amsterdam, www.mobilia.nl

Atelier Shuka

Shuka betekent ‘joy of life’ en je bent hier aan het goede adres om spulletjes te vinden die het leven leuker maken. Shuka is veel meer dan een woonwinkel. Ze verkopen ook kleding, sieraden, boeken en accessoires. Alle items worden uitgezocht door de eigenaresse waarbij wordt gelet op duurzaamheid, herkomst (meestal Nederland) en uitstraling. De winkel is een oase van rust met verschillende wit tinten en natuurlijke materialen. Echt een heerlijke plek om inspiratie op te doen!

Haarlemmerstraat 110, 1013 EW Amsterdam, www.shuka.nl

Ikea

Wellicht is dit niet de eerste winkel die je verwacht in dit ‘design’ rijtje maar Ikea verdient zeker een plekje. Niet vanwege de gehele collectie of de eindeloze banken die naast elkaar staan, wel door de stijlkamers. Ikea is erg goed (misschien wel de beste) in het tot in detail stylen van settings. Door het vele gebruik van accessoires en spullen die je in het echt ook terug vindt in huis kunnen klanten zich goed inleven. Ikea maakt dan ook elke stijlkamer voor een bepaalde doelgroep. Hierdoor ziet het er top uit. Ook ik doe graag inspiratie op bij de Ikea voor de styling.

Laan van Decima 1, 2031 CX Haarlem, www.ikea.com

Moooi brand store

Als Lonely planet een winkel omschrijft als ‘Dutch design at its most over-the-top’ mag deze niet op het lijstje met mooiste woonwinkels ontbreken. Ik ben het met ze eens. Het doet bijna denken aan een soort themapark. Je ziet de meest excentrieke lampen, de kleurrijkste vloerkleden en de gekste accessoires. Wat dacht je bijvoorbeeld van een konijn als tafellamp, een kast gemaakt van papier of een schaakbord als tafel? En dit is nog maar een kleine greep uit de collectie. In de brand store in Amsterdam is alles stijlvol ingericht en krijg je een mooi (of Moooi?) kijkje in de collectie van dit Nederlandse merk.

(alleen op afspraak open), Westerstraat 187, 1015 MA Amsterdam, www.moooi.com

Homestock

Ik wordt altijd erg geïnspireerd op Instagram door Homestock en ik ben blijkbaar niet de enige. Deze winkel werd als meeste getipt voor dit rijtje mooiste woonwinkels! Ze durven uitbundige printjes te combineren met kleurrijke meubels en grappige accessoires. De winkels schreeuwen persoonlijkheid en je wordt er altijd erg fijn geholpen. De winkels verschillen echter nogal van kwaliteit. Ik was een keer in Eindhoven en wist niet hoe snel ik er weer weg wilde. Accessoires lagen door elkaar, behang bladderde af en het zag er niet opgeruimd uit. In Utrecht was de winkel juist erg verzorgt en netjes. Gelukkig hebben ze meerdere filialen en was het waarschijnlijk een moment opname. En al ziet de winkel er nog zo rommelig uit; de inspiratie die ze delen op sociale media is one of a kind dus zeker de moeite waard om te volgen!

Drossestraat 16-22, 2011 XW Haarlem, www.homestock.nl

Wat vind jij van deze top 10? Ik kreeg op instagram veel suggesties, super leuk en dank daarvoor! Winkels die nog genoemd werden zijn o.a. : Eijerkamp, Pronto wonen en de Troubadour. Check voor meer interieurinspiratie ook zeker mijn blog over het stylen van souvenirs en foto’s in het interieur.

Pin voor later

One Reply to “De 10 mooiste woonwinkels van Nederland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *