De mooiste plekken van Rothenburg ob der Tauber

Een van de meest romantische dorpjes in Europa is Rothenburg ob der Tauber. Het dorpje ligt in Duitsland op zo’n 2 uur rijden vanaf Frankfurt. Het dorpje lijkt zo uit de middeleeuwen te komen met de typische Duitse huisjes, stadsmuur en mooi uitzicht op het heuvellandschap. Door het vrolijke kleurgebruik dat overal terug komt is elk straatje fotogeniek. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken van dit mooie stadje!

Over Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is vooral bekend omdat het aan de bekende Romantische Straße ligt. Deze route loopt door heel Beieren langs verschillende kastelen en romantische stadjes met als eindstation kasteel Neuschwanstein. Rothenburg ob der Tauber is een van de populairste plekken en dat snap je meteen als je de stad binnen rijd. De stad is rond het jaar 1000 gesticht en tijdens de dertigjarige oorlog (1618–1648) heeft de tijd er letterlijk stil gestaan. Tijdens de tweede wereldoorlog is een groot deel van de stad verwoest maar gelukkig is het historische centrum bewaard gebleven. Hier kan je nu dan ook heerlijk genieten van alle oude gebouwen.

De mooiste plekken

De belangrijkste tip die ik je kan geven is om rond te wandelen door dit fijne plaatsje. Elke straat heeft sfeer en op deze manier vind je verborgen koffietentjes waar je heerlijk een cappuccino kan drinken met de lokale lekkernij Schneeballen (een soort deegbol met chocolade, erg lekker!). Zorg er in ieder geval voor dat je tijdens je wandeling onderstaande plekken tegenkomt, dat zijn wat mij betreft de mooiste plekken van Rothenburg ob der Tauber!

De stadsmuur

Zoals een echte middeleeuwse stad beaamt heeft ook Rothenburg ob der Tauber een stadsmuur. De buitenste muur stamt uit de 14de eeuw en is bij elkaar ongeveer 3,5 kilometer lang. Rond de stad zijn een aantal toegangspoorten waar je de stadsmuur kan opklimmen. Vanaf de muur heb je een mooi uitzicht op de stad en krijg je letterlijk een inkijkje bij de locals, op veel plekken kijk je namelijk zo de tuinen en huizen in.

Stadsmuur in Rothenburg ob der Tauber
Het uitzicht vanaf de stadsmuur geeft een goed inkijkje in het leven in Rothenburg ob der Tauber.

Het marktplein

Naast dat dit een van de mooiste plekken is, is dit ook een van de drukste pleinen. Kijk daar een beetje doorheen en mocht het er te druk zijn, duik een van de rustige achterstraatjes in en kom op een later moment terug. De trappen van het gemeentehuis zijn een goede plek om te genieten van de toeristen die rondlopen of naar de straatmuzikanten te luisteren die een zakcentje proberen te verdienen.

Rothenburg ob der Tauber
Op het marktplein is het vaak druk waardoor je heerlijk ‘mensen kan kijken’.

Plönlein

Zodra je hier loopt krijg je het gevoel dat je hier al eens bent geweest. Dit is namelijk de meest gefotografeerde plek van Rothenburg ob der Tauber. De straat die doorloopt in twee smalle straatjes op verschillende hoogtes zorgt voor prachtige foto’s in combinatie met de gekleurde huisjes. Het typische Duitse huisje met fontein doet de rest. Hou wel rekening met veel drukte op deze plek en ga voor een goede foto zo vroeg mogelijk heen. Loop na het Plönlein iets verder de toren onderdoor, het straatje daarachter is ook erg mooi!

Plonplein in Rothenburg
De meest bekende plek van Rothenbrug ob der Tauber is het Plönlein.

Galgengasse

Deze straat is een van de meest fotogenieke straatjes van Rothenburg ob der Tauber. Je vind er een aantal fijne cafés met gezellige terrasjes. Alle huisjes zijn verschillend gekleurd en in de lente en zomer zijn de gebouwen versiert met mooie bloemen. Het begin en einde van de straat wordt gekenmerkt door toegangspoorten die dateren uit de middeleeuwen.

Kerstwinkel Käthe Wohlfahrt

Aan het marktplein vind je een kerstwinkel die het hele jaar open is. Wellicht bezoek je Rothenburg ob der Tauber in de zomer maar alsnog is deze winkel een bezoekje waard. Het is een waar kerstparadijs met allemaal verschillende thema’s in een grote winkel. Zelfs Michael Jackson heeft deze winkel ooit bezocht! De grote witte boom die in het midden van de winkel staat is maar liefst 5 meter hoog. Veel kerstornamenten komen uit de eigen collectie van Käthe Wohlfahrt en zijn met de hand gemaakt. Mocht je nog opzoek zijn naar een origineel kerstornament dan vind je die hier zeker!

Kerstwinkel Käthe Wohlfahrt
Bij kerstwinkel Käthe Wohlfahrt kan je het hele jaar door in de kerstsfeer komen.

Praktische tips

  • Parkeren kan je het beste doen op een van de goed aangegeven P punten net buiten de stadsmuur. Parkeren is niet duur, zo’n € 1,50 per uur en na 18.00 uur is het gratis. Wij parkeerde bij P4 en dit beviel prima.
  • Omdat Rothenbrug ob der Tauber populair is kan het in het weekend erg druk worden in de stad. Ga daarom het liefst buiten het hoogseizoen en bezoek de stad op een doordeweekse dag.
  • Vanaf eind november vind je hier een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland, dit is absoluut het bezoeken waard.
  • Proef de Schneeballen bij een van de vele koffietentjes, die zijn erg lekker!

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *