De mooiste watervallen van IJsland

IJsland staat bekend om zijn adembenemende natuur en uitgestrekte landschappen. Watervallen zijn daar een groot onderdeel van, je hoeft IJsland maar te Google en de meest mooie watervallen vliegen je om de oren. Vele hiervan zijn makkelijk te bereiken met de auto. Ik heb de mooiste watervallen van IJsland op een rijtje gezet. Tijdens een roadtrip van 10 dagen kom je ze allemaal tegen.

Gullfoss waterval

Deze waterval is door zijn ligging de drukst bezochte waterval van dit rijtje. De waterval ligt in de Golden Cirkel en dus vlakbij Reykjavik. Veel toeristen die IJsland maar een weekendje aandoen slaan deze waterval niet over. De waterval is dan ook prachtig. Het water stroomt met een onwijze kracht via een breed plateau naar beneden in een groene kloof. Pas als je vlak bij het water komt ervaar je de grootsheid, erg bijzonder.

Seljalandsfoss

Hoe bijzonder deze waterval is zie je eigenlijk pas als je er bijna onderstaat. Je kan namelijk helemaal achter deze waterval langs lopen! Wat mij betreft is dit de mooiste waterval van IJsland. Het is erg indrukwekkend om het pad achter de waterval te bewandelen en het uitzicht langs het watergordijn is prachtig. Vergeet zeker niet je regenpak, je zal deze nodig hebben om droog te blijven!

Svartifoss waterval

Deze waterval is bijzonder doordat basaltzuilen de waterval omgeven. Het lijkt net of dit is uitgehouwen door mensen maar dit proces is helemaal natuurlijk. Je komt bij de waterval door een mooie wandelroute van 1,5 uur die ook uitzicht bied aan de gletsjertong van Vatnajokull.

Skogafoss waterval

Als een kind een waterval tekent zal de tekening er zo uitzien. Deze waterval van 60 meter hoog en 25 meter breed zie je al vanaf de ring road en wordt omringt met prachtig groene (of witte in de winter) natuur. Je kan de waterval vanaf een afstand bekijken maar je kan ook helemaal omhoog klimmen. De rivier die daarboven door het landschap stroomt is bijna net zo indrukwekkend als de waterval zelf. Deze rivier is het begin van de wandelroute die via Thorsmork naar Landmannalaugar gaat, mocht je de tijd hebben is dit zeker een aanrader.

De Skogafoss waterval in IJsland

Godafoss waterval

Doordat deze waterval in het noord-oosten ligt is het hier een stuk rustiger dan bij de andere watervallen uit het rijtje van mooiste watervallen van IJsland. De waterval is letterlijk vertaald ‘waterval van de goden’. En goddelijk mooi is deze waterval. Het water is blauwer dan blauw en het water valt in twee delen naar beneden. Als je je camera instelt met een lange sluitertijd krijg je betoverende foto’s.

De mooiste watervallen van IJsland
De Godafoss waterval is sprookjesachtig mooi.

Dynjandi

Deze waterval wordt ook wel de Fjallfoss genoemd en valt trapsgewijs naar beneden over verschillende rotsen. Deze waterval is een van de highlights van het westelijk schiereiland van IJsland. De waterval is maar liefst 100 meter hoog en 30 meter breed. Ook in de omgeving van deze waterval vindt je verschillende andere mooie watervallen.

Watervallen zonder naam

Langs de ringroad vind je een aantal kleine watervallen die je niet terug vind in de reisgidsen. Dat neemt niet weg dat deze niet mooi zijn, ze zijn zeker een fotostop waard! Hou dus goed je ogen open tijdens je roadtrip door IJsland, straks mis je een mooie waterval.

Welke waterval vind jij de mooiste uit dit rijtje mooiste watervallen van IJsland? Een groot voordeel van IJsland is dat al deze prachtige natuurfenomenen helemaal gratis zijn om te bezoeken! Check deze blog voor meer tips voor een betaalbare reis naar IJsland.

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *