De trend van 2021: Japandi

Als je beter naar de naam kijkt heb je meteen door waar deze trend vandaan komt. Japan en Scandinavië. Deze trend bestaat al een aantal jaar maar aankomend woonseizoen wordt deze stijl echt omarmt door het grote publiek. Je kan geen woonwinkel binnen lopen zonder deze trend tegen te komen. Ik snap het wel. De trend is minimalistisch, natuurlijk en stijlvol. Ideaal om als basis te gebruiken voor een rustig interieur. In deze blog leg ik precies uit waar de trend Japandi vandaan komt!

Oorsprong van de trend Japandi

Japan en Scandinavië mogen dan ruim 8.000 kilometer van elkaar vandaan liggen, in de interieurstijlen zie je veel overeenkomsten. De bekende benaming ‘Hygge’ (gezellig) ziet veel overeenkomsten met het Japanse ‘Wabi-sabi’ (de schoonheid van imperfectie). Beide culturen richten zich op het maken van een binnenruimte waar de bewoners zich thuis voelen op een eenvoudige manier. Al honderden jaren reizen Deense ontdekkingsreizigers af naar Japan en vanaf de jaren ’50 worden deze culturen steeds meer in het interieur gecombineerd. Een goed voorbeeld is de bekende wishbone stoel waarbij de ontwerper zich liet inspireren op de Aziatische ‘Ming chairs’. Waarom deze trend juist in in de 2021 woontrends de boventoon voert komt door het gebruik van duurzame materialen, het warme kleurenpallet en het tintje buitenland wat je er mee in huis haalt. We willen meer geborgenheid dan ooit, en het liefst met elementen uit verre landen omdat we op dit moment zelf niet in staat zijn deze te bezoeken. De Japandi trend sluit daar perfect op aan!

De Japandi trend
Veel hout en natuurlijke materialen komen terug in de Japandi trend.

De materialen

Materialen zijn in deze trend erg belangrijk. Omdat de stijl rustig is gaat er extra veel aandacht naar grondstoffen waarvan de items zijn gemaakt. Je ziet in beide culturen het respect voor materialen en natuur terug. De culturen gaan voor puur en laten daardoor de natuurlijke kleuren van bijvoorbeeld hout en bamboe mooi tot hun recht komen. Door te spelen met verschillende texturen kan het materiaalgebruik in deze trend erg spannend worden. Denk bijvoorbeeld aan warm hout in combinatie met glad beton en ruw jutte. De mix van warm/koud en glad/ruw komen extra mooi uit in zo’n rustige basis die de Japandi trend met zich mee brengt.

De kleuren

De kleuren zijn in deze trend simpel; deze worden bepaalt door het materiaal van het meubel of accessoire. De Japandi trend kent weinig opsmuk en gaat alleen van natuurlijke kleuren uit. Je ziet daardoor veel tinten zand/bruin in een witte basis. Soms worden vergrijsde tinten blauw en groen gebruikt die veel terug komen in het Scandinavische landschap. Deze koelen tinten laten de warme kleuren van bijvoorbeeld hout extra mooi uit komen. Door dit rustige kleurgebruik komen de natuurlijke materialen extra mooi naar voren en wordt het blikveld van de kijker naar de simpele vormgeving van de items getrokken in plaats van de omgeving.

Japandi moodboard
De Japandi trend heeft een rustig kleurenpallet van natuurlijk materialen en kleuren.

Hoe pas je dit toe

Je kan de Japandi trend op veel verschillende manieren toepassen. Kijk naar items waar het vakmanschap vanaf straalt en die zijn gemaakt van pure materialen. Om deze items extra uit te lichten is het belangrijk dat de rest van de ruimte rustig is. Gebruik dus niet te veel kleuren en accessoires, dit leid eigenlijk alleen maar af. Beiden culturen kijken vooral op een functionele manier naar accessoires. Hou het daarom rustig en kies alleen voor accessoires als ze ook een functie hebben. Denk bijvoorbeeld aan servies of een paar boeken. Kies voor meubels die strak ogen en hou de ruimte zo leeg mogelijk. Ga in het kleurgebruik voor een combinatie van aarde tinten zoals beige, zand en bruin en combineer dit met een frisse witte basis of accessoires van koude materialen zoals porselein.

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *