De ultieme reisgids naar Terceira, Azoren

De Azoren bied veel variatie en elk eiland heeft zo’n zijn eigen highlights, zo ook het eiland Terceira. Wat alle eilanden gemeen hebben is prachtige natuur, ongerepte landschappen en de ideale omstandigheden voor een roatrip. In de Azoren zijn de wegen goed onderhouden en de uitzichten adembenemend, een (huur)auto mag dus niet ontbreken tijdens je reis op Terceira. Benieuwd naar alle higlights? Check snel deze reisgids!

Reizen op en naar Terceira

Terceira ligt 1500 kilometer van Lissabon vandaan en er gaan dagelijks rechtstreekse vluchten. Dit is de makkelijkste manier van reizen. Hou er rekening mee dat de eilandengroep eigen weeromstandigheden heeft waardoor ongeveer de helft van de vluchten wel eens vertraagd. Een ruimte overstap tussen je Terceira – Lissabon en Lissabon – Amsterdam vlucht is dus aan te raden. Op het vliegveld van Terceira kan je makkelijk een auto huren bij verschillende aanbieders. Dit is een must have op het eiland omdat er amper openbaar vervoer rijd.

Terceira Azoren
Een van de mooie uitzichten tijdens een roadtrip op Terceira

Over het eiland Terceira

Het eiland is ongeveer 2,5 x zo groot als Texel en het dichtstbevolkte eiland van de Azoren. Hier merk je echter niks van. Ook op Terceira vind je uitgestrekte landschappen en weinig toeristen. De hoofdstad van Terceira, Angra do Heroísmo staat al sinds 1983 op de Unseco erfgoedlijst. Terceira bied dan ook veel variatie. Van kleine stadjes met kleurrijke gebouwen tot uitgestrekte akkers en rotsachtige landschappen. Net als op het eiland Sao Miguel kan je op Terceira erg goed wandelen en zijn alle plaatsen goed bereikbaar per auto. Ik raad je dan ook aan om een fijn hotel of guesthouse te zoeken in een leuk stadje en vanuit daar met de huurauto tripjes te plannen.

Bezienswaardigheden

Het eiland Terceira bied veel variatie. Van mooie uitzichtpunten op uitgestrekte landschappen tot wandelingen in dichtbegroeide bossen. Hieronder zet ik de belangrijkste bezienswaardigheden van Terceira op een rijtje.

Uitzichtpunt Serra do Cume

Ook al is het geen beloning om dit uitzichtspunt te bereiken (je rijd er makkelijk naar toe met de auto), het is een van de mooiste uitzichtpunten van de Azoren. Je hebt er prachtig zicht over de uitgestrekte akkers van het eiland en als de zon schijnt doet het groen bijna pijn aan je ogen. Doordat het uitzicht-plateau over de klif hangt kan je er prachtige foto’s maken! Echt een Azoren ‘instagram-hotspot’.

Serra do Cume
Het uitzicht bij Serra do Cume.

Algar de Carvao

Op deze plek zal je niet verbaasd zijn als je per ongeluk een elf of kabouter tegenkomt, het voelt alsof je een sprookje binnenwandelt zodra je in deze vulkaan afdaalt. En toch is het levensecht, je ziet aan de wanden nog de resten van het lava zitten wat hier ooit heeft gestroomd. Inmiddels is de vulkaan van onder tot boven begroeid met varens en mos wat voor de sprookjesachtige sfeer zorgt. Onderaan is het beeld adembenemend als je naar boven kijkt. Ook een erg mooie fotospot! Hou er rekening mee dat je voor deze plek toegang moet betalen. Toen wij er in 2019 waren was dat zo’n € 6,- p.p.

Stadje Angra do Heroísmo

Dit stadje is absoluut een bezoekje waard want het staat niet voor niks op de World Heritage lijst. De stad bied een aantal prachtige gebouwen die uit het straatbeeld knallen door de felle kleuren. Vanaf ‘Mount Brasil’ heb je een mooi uitzicht op de haven en ook de wandeling daar naar toe is de moeite waard. Verder vind je in Angra do Heroísmo een prachtige botanische tuin; ”Duke of Terceira Garden”. De mix van leuke straatjes, fijne restaurants en de natuur maakt deze stad uniek in de Azoren.

Dolfijnen spotten

Een belangrijke reden voor veel toeristen om Terceira te bezoeken is de grote kans op het spotten van dolfijnen en walvissen. Er leven het hele jaar door groepen dolfijnen rond het eiland en in de zomermaanden komen er ook walvissen voorbij. Je hebt natuurlijk nooit 100% garantie maar de kans is wel erg groot. Vanaf Angra do Heroísmo worden er dagelijks meerdere tours aangeboden vanaf rubberboten. Op die manier kan je erg dichtbij de walvissen komen. Omdat er op de Azoren (nog) geen massatoerisme is krijgen de walvissen genoeg ruimte. Wij zagen tijdens onze trip alleen doflijnen maar ook dat was magisch!

Dolfijnen spotten op Terceira
Je kan het hele jaar door dolfijnen spotten op Terceira, zo gaaf!

Wandeling Mistérios Negros

Deze wandeling loopt tussen twee vulkanen door en dit draagt absoluut bij aan de mysterieuze sfeer. Je doet er ongeveer 2,5 uur over en de wandeling is zo’n 6 kilometer. Een groot gedeelte is plat maar er zijn ook stukken waarbij wat klim en klauter werk nodig is. Mocht je dus slecht te been zijn is deze wandeling niet voor jou. Onderweg kan je genieten van prachtige natuur; je ziet de bomen tussen de rotsen groeien, prachtig mos en soms kijk je zelfs over de bomen uit en zie je de bergen die ooit vulkanen waren. Op deze route heb je zeker wandelschoenen nodig, dus vergeet deze niet!

Praktische tips

De Azoren hebben een totaal eigen klimaat en dit scheelt per dag. Neem daarom kleding voor warme en koudere dagen mee en draag vooral laagjes. De maanden juli en augustus hebben de warmste en droogste dagen dus dat is een fijne reistijd. Ook goede wandelschoenen mogen niet ontbreken bij een reis naar het eiland Terciera. Wij haalde makkelijk 10.000 stappen per dag dus je voeten zullen je dankbaar zijn! Benieuwd naar meer informatie over de Azoren? Check dan deze blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *