DIY: zelf kaarsenstandaard maken

Ik word onwijs blij als ik een Do It Yourself voorbij zie komen die veel sfeer toevoegt. Toen ik opzoek ging naar een kaarsenstandaard voor lange kaarsen kwam ik in mijn zoektocht niks geschiktst tegen. De kaarsenstandaards zijn vaak voor 1 kaars of erg prijzig. Geen probleem want dan maken we de kaarsenstandaard toch gewoon zelf? Lees in deze blog het stappenplan!

Zelf een kaarsenstandaard maken

Opzoek naar een fijne kaarsenstandaard voor meerdere lange kaarsen? Dat gaan we in deze DIY maken! Hieronder lees je wat je daar allemaal voor nodig hebt. De verf is optioneel omdat dit aan de kleur en afwerking van je dienblad ligt.

  • Houten dienblad (check bijvoorbeeld Xenos, ik vond mijne in de kringloop)
  • Spijkers
  • Hamer
  • Schuurpapier
  • Verf (optioneel)
  • Kaarsen
kaarsenstandaard maken
De benodigdheden voor de zelfgemaakte kaarsenstandaard.

Spijkeren maar

Zorg ervoor dat je spijkers gebruikt waar je later goed de kaars in kan drukken. Deze spijker moet dus zo’n 2 cm lang zijn en het liefst iets dikker. Sla de spijkers via de onderkant willekeurig in het dienblad met de hamer. Probeer dit voorzichtig te doen zodat het hout niet splijt. Nadat je de spijkers in het dienblad heb geslagen kan je de splinters rond de spijkers wegschuren met het schuurpapier.

Maak het dienblad eigen

Nu komt het optionele gedeelte. Als het dienblad oud, vies of lelijk is krijg je het mooiste resultaat door dit in een nieuwe kleur te schilderen. Dit kan je door middel van een spuitbus doen maar een roller of kwast is natuurlijk ook mogelijk. Schuur voordat je gaat verven het dienblad goed op. Denk ondertussen alvast na over welke kleur kaarsen je gaat gebruiken zodat je de kleur van het dienblad hier op aan kan passen. Ik ben voor wit gegaan zodat de gekleurde kaarsen extra opvallen.

Je mooiste kaarsen

Nu het dienblad een mooie kleur heeft kan je beginnen aan het leukste gedeelte; decoreren! Plaats de kaarsen voorzichtig op de spijkers. Kies je kaarsen zorgvuldig uit, om de kaarsen goed op de spijker te bevestigen heb je aan de onderkant een kuiltje nodig zodat je weet waar je de spijker moet plaatsen. Als je kaarsen koopt met een ronde onderkant is de kans groot dat deze afbreekt terwijl je de kaars op de spijker plaatst. Draai en druk de kaarsen dan voorzichtig op de spijkers. Maak een mooie selectie van kaarsen in verschillende grote, kleuren en structuren. We zien dit seizoen vooral de draaikaarsen als woontrend veel terug komen, erg mooi!

Eindresultaat

Het eindresultaat is een persoonlijk dienblad dat veel sfeer toevoegt aan je interieur. Ideaal tijdens de donkere dagen die nog gaan komen!

Kaarsenstandaard maken
De kaarsen zijn van Dille&Kamille en HAY. Door voor verschillende hoogtes te kiezen krijg je een mooie combinatie.

Waarschuwing

Nog even een kleine waarschuwing om deze blog mee af te sluiten: controleer goed of de kaarsen vast zitten. Als je deze nog kan bewegen of als de kaarsen erg schuin staan heb je waarschijnlijk de verkeerde spijkers gekozen. Haal de spijkers voorzichtig uit het dienblad met een nijptang en doe het proces opnieuw met de dikkere en/of langere spijkers. Controleer goed of de kaarsen vast zitten want we willen niet dat een kaars omvalt en brand veroorzaakt! Het is ook erg belangrijk dat je de kaarsen niet helemaal op laat branden. De spijkers kunnen daardoor erg heet worden en je tafel en dienblad beschadigen! Laat ze daarom tot een lengte van 3 cm branden en gooi ze daarna weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *