Een bezoek aan de Vitra campus

Als je een beetje van design houd dan heb je zeker van het merk Vitra gehoord. Als je niet van design houd weet ik zeker dat je een aantal ontwerpen herkend waarvan het origineel door Vitra wordt verkocht. Vitra heeft een prachtige campus in Weil am Rhein, Duitsland. Dit ligt vlak over de grens bij de leuke Zwitserse stad Basel. Op de campus vind je prachtige gebouwen, meerdere musea en het Vitra huis. Ook als je niet van design houd is dit zeker het bezoeken waard, ik neem je mee naar mijn bezoek aan de Vitra campus.

Een bezoek aan de Vitra campus
Een deel van de Vitra campus met het Vitra huis

Het merk Vitra

Het merk Vitra is in 1950 opgericht als familiebedrijf en groot geworden door de verkoop en productie van de ontwerpen van Charles & Ray Eames. Op dit moment hebben grote namen als Hella Jongerius, Ronan & Erwan Bouroullec en Jean Prouvé ontwerpen voor dit merk gemaakt. Nog steeds komt Vitra elk jaar met nieuwe inspirerende ontwerpen of aanpassingen in de huidige collectie. Inmiddels worden er (helaas) veel ontwerpen nagemaakt en vind je deze in de goedkopere woonwinkels. Het origineel komt echter altijd van Vitra. Zelf zeggen ze dit er over:

Als een object van Vitra in een huis, een kantoor of een openbare ruimte wordt geplaatst, zit er al een lang verhaal aan vast. Een verhaal van een ontwerper die, in samenwerking met Vitra, begint aan een schijnbaar eindeloos ontwikkelingsproces dat wordt gekenmerkt door vallen en opstaan. Een verhaal over de wijze van produceren, waar het niet gaat om details, maar om datgene wat de kwaliteit van uw nieuwe stuk uitmaakt. En u vult dit verhaal verder aan en verrijkt het met de verhalen van uw eigen omgeving.

De bekendste stoeltjes uit de Vitra collectie. Photo by Yannes Kiefer on Unsplash

Praktische informatie voor een bezoek aan de Vitra Campus

  • De Vitra campus is elke dag geopend van 12 tot 5 uur (check ivm corona altijd de actuele openingstijden).
  • De campus is goed te bereiken met de auto of met bus 55 vanaf Basel Claraplatz of Basel Bahnhof.
  • Het Vitra haus heeft gratis toegang, voor de overige gebouwen en/of tentoonstellingen dien je een toegangsbewijs te kopen.
  • Er zijn meerdere eetgelegenheden en terrasjes op het terrein te vinden.

Vitra campus architectuur

Op het terrein vind je verschillende indrukwekkende gebouwen ontworpen door bekende architecten van over de hele wereld. Dit architectuurpark is bijna net zo kenmerkend voor Vitra als de meubels die ze maken. Mijn favoriete gebouw is de brandweerkazerne. Deze moest verplicht op het terrein komen toen Vitra de campus oprichten, dus daar konden ze net zo goed een kunstwerk van maken. De bekende architect Zaha Hadid heeft een prachtig gebouw neergezet. Het betonnen gebouw heeft een moderne vormgeving en het lijnen spel van de verschillende vormen is prachtig. Op dit moment is het een evenementen locatie en worden er leuke feestjes gegeven.

Verder vind je op het terrein de productiehal die is ontworpen door architectenbureau Sana (het gebouw lijkt omringt te zijn door een gordijn), een glijbaan ontworpen door Carsten Holler en het indrukwekkende Schaudepot waar je maar liefst 7.000 meubels kan zien. Een ander bekend gebouw is het conferentiepaviljoen van Tadao Ando. Dit was zijn eerst ontworpen gebouw buiten zijn thuisland Japan, zo bijzonder! En dit zijn nog niet alle gebouwen die je op de Vitra campus kan bewonderen. Je merkt het al. De architecten-rondleiding is een echte aanrader.

bezoek aan de Vitra campus
De prachtige lijnen van de brandkazerne.

Het Vitra haus

Het Vitrahuis is wat mij betreft het hoogtepunt van de Vitra campus. Je kan hier je designhart ophalen met de huidige Vitra home collectie die getoond wordt in een fantastisch gebouw. Je ziet de grootste klassiekers van Vitra en de nieuwste ontwerpen van hedendaagse designers. Door de vormgeving heb je op veel plekken prachtig uitzicht over het glooiende landschap wat de Vitra campus omringt. Bij binnenkomst neem je de lift naar boven waardoor je de route volgt langs alle stijlkamers. Een paar keer per jaar worden de stijlkamers vernieuwd door een bekende ontwerper en/of stylist. Op het moment dat ik er was, is de ruimte ingericht met het Alice in Wonderland thema, zo leuk! Op de begane grond vind je een fijn restaurant en souvenirs winkel waar je Vitra meubels en accessoires kan kopen.

Omgeving

De stad Basel ligt maar op 15 minuten afstand waardoor dit waarschijnlijk de plek is waar je zal overnachten. De stad Basel heeft fijne restaurants, gezellig pleinen en mooie gebouwen te bieden. Geen verkeerde plek om een weekendje te vertoeven bij een bezoek aan de Vitra campus. In de zomer kan je de sprong wagen in de Rijn. De lokale bevolking laat zich met de stroming van de rivier meevoeren wat een gezellig beeld geeft door de hele stad. Lekker verkoelend op een warme dag!

Op de campus vind je prachtige gebouwen, meerdere musea en het Vitra huis. Ook als je niet van design houd is dit zeker het bezoeken waard, ik neem je mee met mijn bezoek aan de Vitra campus.
Basel is een onwijs fijne stad. Vanaf veel parken heb je een mooi uitzicht op rivier de Rijn zoals hier.

Wil je zelf ook graag een bezoek aan de Vitra campus brengen maar is Weil am Rhein toch iets te ver weg? Vitra heeft in Oude kerk aan de Amstel een prachtige showroom waar je ook wordt ondergedompeld in de Vitra cultuur! Check de binnenkijker van mijn huis om te zien hoe ik Vitra meubels combineer in mijn interieur.

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *