Filipijnen Noord Luzon reisroute

Als je aan de Filipijnen denkt, denk je aan paradijselijke stranden en een helderblauwe zee. Dat is absoluut de nummer 1 reden waarom ik de Filipijnen zou aanraden, maar als je daar toch bent is afwisseling op je reis ook erg fijn. Sla daarom de regio Noord-Luzon niet over. In deze regio vindt je een van de meest indrukwekkende rijstterrassen van de wereld. Luzon is het grootste eiland van de Filipijnen met centraal gelegen de hoofdstad Manilla. Grote kans dat jouw reis hier begint of eindigd. Pak daarom de (nacht)bus naar het noorden en geniet van de prachtige natuur die de Noord-Luzon te bieden heeft. Hieronder de beste reisroute voor de Filipijnen Noord Luzon zodat je alles uit deze regio haalt.

Vervoer

De makkelijkste manier om naar de regio af te reizen is met de nachtbus. Deze bus vertrekt elke avond om 10 uur vanuit Manilla en doet er ongeveer 9 uur over. De bus zit vaak vol dus je kan het beste van te voren de tickets reserveren bij het busstation of online via deze website. De bus zet je in de ochtend af in Bannae. Een waardevolle tip: Doe zo veel mogelijk kleding aan in de bus en gebruik je handdoek als deken. De airco staat op standje klappertanden! Vanaf Bannae kan je je reis vervolgen met een jeepney of tricycle. Vaak kom je met meerdere backpackers aan die verder willen reizen. Het makkelijkste is om met elkaar een Jeepney te delen. De route van Bannea naar Batad is prachtig waardoor veel backpackers op het dak gaan zitten voor het mooiste uitzicht.

Filipijnen Noord Luzon
De Jeepney tussen Bannae en Batad

Batad

De jeepney zet je in de buurt af van Batad want dit dorpje is alleen lopend te bereiken. Hierdoor is het er heerlijke rustig en heb je geen last van verkeer. Vanaf de autoweg is het zo’n 20 minuten lopen naar het dorpje dat midden tussen de rijstvelden ligt. Verspreid over het dorpje vind je meerdere Guesthouses, deze staan vaak niet op Booking.com maar juist daarom is er altijd wel ergens plek. De Guesthouses lijken in grote lijnen op elkaar en worden vaak gerund door lokale families. Dit maakt het verblijven in dit dorpje extra leuk want ze betrekken je graag bij hun leven. Toen ik bij het Guesthouse aankwam mocht ik meteen helpen met het rijst stampen dat net was geoogst, zo leuk!

Je hebt in Batad verschillende viewpoints die in het dorpje met bordjes worden aangegeven. Eigenlijk is dat het leukste om te doen; lekker door de omgeving lopen en genieten van de prachtige uitzichten. Sla ook zeker niet de Tappiya waterval over. Deze 20 meter waterval wordt omringt door jungle. Doordat je vanaf boven aan komt lopen is het zicht wat je op de waterval hebt super indrukwekkend. De hike naar de waterval toe is ongeveer een uurtje maar kan best pittig zijn door de weg naar beneden via stijlen trappen (en dus weer omhoog!).

Hike naar Bannae

Vanuit Batad kan je prachtige meerdaagse wandelingen maken. Hou je niet van wandelen? Dan kan je vanuit Batad de jeepney terug nemen naar Bannae. Deze vertrekt 2x per dag om 9.00 en 15.00 uur. Een van mijn mooiste wandelingen ooit was in het gebied rond Batad dus ik raad je absoluut aan om te gaan wandelen. In Batad zijn er meerdere gidsen die je voor een zacht prijsje graag mee op pad nemen. Om de prijs te drukken kan je andere backpackers zoeken die ook deze wandeling willen maken. In twee dagen loop je langs de prachtigste rijstvelden, uitzichtpunten en natuur. Je loopt vaak op de rand van een rijstterras wat de wandeling nog meer uniek maakt. Overnachten doe je in een mini dorpje op de route bij locals thuis. Verwacht dus geen luxe, een warme douche zit er even niet in. Maar it’s all about the experience toch? Na twee dagen wandelen kom je bij een jeepney aan en wordt je het laatste stukje terug gereden naar Bannae.

Filipijnen Noord Luzon
Een van de vele adembenemende uitzichten
Filipijnen Noord Luzon
De looproute gaat dwars door de rijstvelden

Sagada

Vanuit Bannae gaan dagelijks een aantal jeepneys naar het dorpje Sagada, de reis is ongeveer 3,5 uur. Dit dorpje heeft een geheel eigen sfeer door de speciale (begrafenis) cultuur en de vele dennenbomen. Je zou niet zeggen dat je nog in Azië bent. De nummer 1 reden om dit dorpje te bezoeken zijn de hanging coffins. Doodskisten die niet onder de grond worden begraven maar worden opgehangen aan rotsen. De locals geloven dat hoe hoger je hangt (en hoe dichter je dus bij god bent) hoe makkelijker het is om naar het hiernamaals te gaan. Hierdoor zie je verspreid door het dorpje plekken met deze doodskisten. Erg bijzonder! Om de mooiste plekjes te kunnen zien met de lokale verhalen kan een gids handig zijn. Deze vertelt je alle legendes van dit bijzondere dorp wat voor mij een meerwaarde had bij de beleving. Vaak kan je een deal afspreken dat de gids je ook mee neemt naar de ‘big cave’ of de Sumaguing cave. In deze grot kan je een een indrukwekkende wandeling maken waar je soms ook moet klimmen en springen. De stalagmieten en stalagtieten zijn erg indrukwekkend! Vanuit Sagada kan je de (nacht)bus terug nemen naar Manila. Deze bussen gaan dagelijks en doen er ongeveer 12 uur over.

Beste reistijd

De Noord-Luzon is op zijn mooist wanneer alle rijstvelden groen zijn. Dit is van maart t/m mei. Ik was er zelf in november en alsnog was de omgeving erg indrukwekkend en waren sommige rijstterrassen groen. Voor mij maakte dit niks uit en kan ik je november ook zeker aanraden. Je kan het beste niet tussen Juli en September afreizen. Dan is het regenseizoen, en zo’n wandeling is toch wat fijner in het zonnetje!

Zou jij naar de Filipijnen Noord Luzon afreizen? Of kies je toch liever voor de stranden? Mocht de Filipijnen op jouw lijst staan lees dan ook de blog met 10 reistips over reizen in de Filipijnen.

Pin voor later


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *