Hotspot: Het Hembrugterrein Zaandam

Op 35 minuten fietsen vanaf Amsterdam CS vind je het onontdekte Hembrugterrein. Dit terrein is vroeger een artillerie geweest en biedt nu plaats aan een aantal mooie hotspots. De oude gebouwen hebben inmiddels (bijna) allemaal een nieuwe bestemming gekregen en het terrein ademt sfeer en gezelligheid uit. Je kan heerlijke wandelen tussen het groen en genieten van kunst en design. Hieronder de redenen waarom dit terrein een bezoekje waard is!

Oude gebouwen

Het Hembrugterrein stamt uit 1895 en werd vroeger gebruikt om wapens, munitie en artillerie te produceren voor het Nederlandse leger. Doordat er constant explosiegevaar was zijn veel gebouwen zo ontworpen dat ze tegen een stootje kunnen. Je herkent deze gebouwen aan de vormgeving en de glazen daken. Vanaf 2003 is het terrein afgesloten geweest voor de buitenwereld en nam de natuur het geleidelijk over. Sinds 2014 is het terrein weer in ontwikkeling en vind je er verschillende ondernemers. Veel gebouwen zijn opgeknapt in originele staat maar je vindt af en toe nog een bouwval. In combinatie met de begroeiing zorgt dit voor prachtige fotogenieke plekken.

Oude gebouwen op het Hembrugterrein Zaandam
Je vindt genoeg fotogenieke hoekjes op het Hembrugterrein!

Rust en natuur

Je gelooft bijna niet dat een oud munitieterrein zo veel rust kan bieden. Je hebt geen last van drukke verkeersgeluiden en er is zo veel groen te vinden dat je je voelt relaxen tijdens een wandeling op het Hembrugterrein. Het terrein staat vol met bomen en in de lente nemen de wilde bloemen het gebied over. Daar komt bij dat nog niet veel mensen deze plek kennen, daarom is het er heerlijk rustig.

Lab 44

Voor wie tussen het foto’s maken en wandelen door toe is aan iets lekkers kan terecht bij Lab 44. Vroeger zat hier een laboratorium, je hoeft je dus niet af te vragen waar de naam van Lab 44 vandaan komt. Ook dit gebouw is in ere hersteld en aangevuld met mooi industrieel design meubilair. Buiten kan je zitten op een fijn terras waar eigen kruiden worden gekweekt. Naast het restaurant zijn er verschillende ruimtes die afgehuurd kunnen worden voor evenementen of vergaderingen. De menukaart is simpel maar met zulke pizza’s heb je ook niet meer nodig!

Het Hem

De nieuwste aanwinst op het Hembrugterrein is het Hem. Deze galerij/museum is open van donderdag tot en met zondag van 12:00 tot 00:00 uur en bied wisselde voorstellingen. Op een of andere manier versterken moderne kunst en oude gebouwen elkaar en dit komt prachtig tot uiting in het Hem. Naast de tentoonstelling vind je ook restaurant Europa. Hier kunnen elke avond 28 gasten terecht voor een 8 gangen diner. Een culinaire belevenis als je de reviews mag geloven.

Art Zaanstad

Art Zaanstad staat in de Zaanstreek bekend om de kunstverhuur maar is veel meer dan dat. Op het Hembrugterrein vind je een actieve galerie voor hedendaagse kunst. Is het moeilijk om kunst voor jezelf uit te zoeken? Ze vinden zelf van niet. Ze zeggen niet voor niks dat je er geen verstand van hoeft te hebben. ”Om kunst te kiezen, hoef je alleen maar naar je hart te luisteren. Dan maak je altijd de juiste keuze.” Van schilderijen tot kunstobjecten en beelden, je vindt het er allemaal. Deze objecten komen prachtig uit in de oude loods met veel daglicht door de dakramen. Naast de galerij vind je er ook een mooie cadeauwinkel vol met designcadeaus.

Flinders

Tevens zit designwinkel Flinders op het hembrugterrein gevestigd. In de affuitenhal, die zijn naam leent aan de vroegere affuiten die er werden gemaakt, vind je nu prachtig designmeubilair. Je kan er inspiratie opdoen in verschillende stijlkamers, op koopjesjacht in de outlet en advies krijgen over jouw droominterieur. Bovendien zijn er een aantal foto’s te zien van hoe het er vroeger uit zag op het terrein. Gek op woonwinkels? Check dan ook zeker de blog met de 10 mooiste woonwinkels van Nederland!

Oude foto's bij Flinders
De foto’s van het Hembrugterrein vroeger bij Flinders design.

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *