Interieurinspiratie uit: Indonesie

In deze rubriek deel ik de inspiratie die ik heb opgedaan tijdens mijn reizen. Elk land heeft zijn eigen manier van leven en interieurstyling. Het ene land is het wat praktischer en het andere land is (net als Nederland) meer gefocust op de uitstraling. In deze blog: interieurinspiratie uit Indonesie.

Mixen van materialen

De goed gestylde interieurs in Indonesië hebben 1 ding gemeen; het mixen van materialen. Dat is wat mij betreft de mooiste interieurinspiratie uit Indonesie. Dit zie je terug in de (modernere) hotels en homestays. Door het gebruik van verschillende stoffen voelen de interieurs warm en gezellig aan, echt thuis komen! De mix van verschillende materialen werkt zo goed omdat de materialen met elkaar contrasteren. Een goede combi is bijvoorbeeld steen met hout of warm leer met metaal. Zo komen de materialen goed tot hun recht. Steen zorgt er voor dat het hout er stoerder en warmer uitziet. De onderstaande afbeelding is genomen in een homestay op het eiland Flores. Vooral de stenen vloer zorgt voor een mooi contrast met het plafond wat gemaakt is van rotan vlechtwerk.

Interieurinspiratie uit Indonesie
In dit interieur zie je hoe goed het kan werken om met verschillende materialen te spelen.

Quotes

Je komt ze bijna op elke toeristische plek (en bij de Xenos ;)) tegen. Bordjes met inspirerende of grappige Quotes. Hoewel ik in Nederland kriebels krijg van dit soort bordjes wordt ik er op reis altijd erg vrolijk van. Helemaal als de quotes iets met de omgeving te maken hebben of inspireren. Voordat je dit toevoegt in je eigen interieur hou dan in gedachte dat de quotes niet te cheesy overkomen, met een quote ‘home is where the heart is’ sla je de plank wellicht mis. Probeer de quotes daarom niet te serieus te nemen, kies een lettertype dat bij de quote past en wees origineel. Dan zal het een leuke toevoeging zijn in je eigen interieur.

Interieurinspiratie uit Indonesie
Quotes op het eiland Gili Air.
Interieurinspiratie uit Indonesie
Bij veel hostels in Indonesië hangen inspirerende quotes.

Houtsnijwerk

De bekendste en oudste interieurversiering uit Indonesië is het houtsnijwerk. Al vanaf de jaren ’20 brachten Nederlanders houten beeldjes terug na hun verblijf in Nederlands-Indië. Tegenwoordig is het nog steeds een mooi souvenir en kan je erg onder de indrukken raken van het vakmanschap dat het houtsnijwerk uitstraalt. Vooral op het eiland Bali zie je dit veel terug komen, van de mooist versierde tempels tot deuren van een simpel hostel zijn hiermee gedecoreerd. Ook zie je veel houten beeldjes en maskers met religieuze thema’s. In Nederland zie je al een tijdje de trend van ‘Balinese deuren’. Deze prachtige versierde deuren doen het goed in de combinatie van een strak en neutraal interieur. Denk bijvoorbeeld aan houten kastdeuren in een witte slaapkamer. Soms is het houtsnijwerk geverfd, zoals op onderstaande afbeelding.

Interieurinspiratie uit Indonesie
Houtsnijwerk zie je terug in beeldjes maar ook in deuren of doorgangen zoals deze.

Decoreren met onbruikbare vondsten

Vooral op Bali, Lombok en de Gili eilanden zie je deze trend terug. Locals die onbruikbare spullen gebruiken om het interieur mee te decoreren. In hostels kom je daarom wel eens hele wanden tegen die bekleed zijn met gevonden voorwerpen. Ook in je eigen interieur kan je hier mee aan de slag. Wellicht niet met troep dat je op straat vindt maar wel met interieuraccessoires en andere spullen. Het is altijd goed om een mix te vinden tussen een strak interieur en complete chaos. Door de accessoires te groeperen en wellicht op kleur uit te zoeken creëer je rust en straalt je interieur toch persoonlijkheid uit.

Verhoogde zitjes

Op veel plekken in Indonesië kom je verhoogde zitjes tegen met veel kussens en kleden. Ideaal op het strand zodat je geen last heb van zand in je cocktail of biertje. De zitjes zijn vaak gemaakt van hout of bamboe en soms zijn ze overdekt. Naast dat je ze vaak op het strand vindt kan je er ook bij restaurants in dineren. Doordat het gedecoreerd wordt met veel kussens en kleden is dit erg sfeervol. Door dit toe te passen in een Nederlandse tuin creëer je een instant vakantiegevoel.

Interieurinspiratie uit Indonesie
Heerlijke zitjes met een prachtig uitzicht.

Welke Interieurinspiratie uit Indonesie ga jij toepassen in je interieur?

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *