Interieurinspiratie uit: Iran

In deze rubriek deel ik de inspiratie die ik heb opgedaan tijdens mijn reizen. Elk land heeft zijn eigen manier van leven en interieurstyling. Het ene land is het wat praktischer en het andere land is (net als Nederland) meer gefocust op de uitstraling. In deze blog: interieurinspiratie uit: Iran

Perzische tapijten

Laten we deze open deur maar meteen intrappen. Als je aan Iran denkt, denk je (o.a.) aan Perzische tapijten. Zelfs Ikea haalt de echte Perzische tapijten uit hun collectie hier vandaan. En inderdaad, overal waar je komt komt je prachtige tapijten tegen op de grond. De meeste met warme kleuren en prachtige patronen. Ook in een modern interieur kan zo’n tapijt veel sfeer toevoegen. Let bij het kiezen vooral op de kleur en ondertonen zodat het tapijt mooi opgaat in de rest van het huis.

Interieurinspiratie uit: Iran
Perzische tapijten op een markt in Esfahan, Iran
Photo by Ryan Christodoulou on Unsplash

Eten op de grond

In Iran kennen ze (bijna) geen tafels en stoelen. Overal waar je komt kan je plaats nemen op zachte tapijten op de grond of op een plateau. Aan het begin is het even wennen maar al snel voelt het vertrouwd en misschien wel gezelliger dan op een stijve stoel aan tafel zitten. Dat je extra kan shoppen voor kussens en leuke dienbladen (met lekkers!) zijn een bijkomend voordeel. Wellicht is dit een te grote verandering om toe te passen in je interieur maar je kan je hier wel door laten inspireren. Kies bijvoorbeeld voor een bankje met veel kussens rond de eettafel of ga net als Dutchmuslima verder en skip toch die eettafel, het ziet er in ieder geval gezellig uit! Check haar blog over het op de grond eten:

https://www.dutchmuslima.com/2018/11/07/waarom-wij-op-de-grond-eten-en-slapen/

Interieurinspiratie uit: Iran

Decoreer met tegels

Of de gebouwen nou 1000 jaar oud zijn of net nieuwe; overal zie je mooi versierde tegels voorbij komen. Het liefst in kleurrijke prints met veel ornamenten en bloemen. Wij haalde hier inspiratie uit voor onze gang. Waarom de vloer van de woonkamer doortrekken als je ook kan kiezen voor gedecoreerde tegels? Je kan de tegels ook ergens anders toepassen, denk bijvoorbeeld aan je WC of achterwand in de keuken.

Glas in lood

Net als dat je in Nederland veel kerken met glas in lood ziet , zijn de moskeeën in Iran daar uitgebreid mee versierd. De kleurrijke ramen voegen veel sfeer toe aan deze gebouwen. Als de zon naar binnen schijnt lijk het zelfs wel een sprookje. Wat voor inspiratie kan je hier uit halen om toe te passen in je eigen interieur? Als je in een nieuwbouwhuis woont adviseer ik niet om al je ramen te vervangen, maar in een oud (jaren 30) huis kan dit een mooie toevoeging zijn. Vaak zitten deze oude details nog in de huizen. Door de kleuren van het glas in lood terug te laten komen in de rest van het interieur betrekt je dit bij de rest van je inrichting. Als je in een modern huis woont kan je spelen met gekleurd glas in accessoires. Bijvoorbeeld in glazen waxinelichthouders of dienbladen.

Wat vond je van deze interieurinspiratie uit Iran? Zou jij het toevoegen aan je interieur? Check mijn blog ‘Say Yes in Iran’ voor meer Iran avonturen.

Pin voor later

One Reply to “Interieurinspiratie uit: Iran”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *