Kasteel Neuschwanstein; de beste tips voor een bezoek!

Door sommige plekken waan je je even in een sprookje. Kasteel Neuschwanstein in Duitsland is zo’n plek. Het kasteel dient als voorbeeld voor het kasteel van Assepoester en als je naar de vele torentjes kijkt snap je meteen waarom. Het meest indrukwekkende is de ligging van het kasteel; op een berg die boven de groene bossen uit tornt. Niet voor niks is dit kasteel immens populair. In deze blog lees je de ultieme tips om je bezoek onvergetelijk te maken!

De geschiedenis van kasteel Neuschwanstein

Er was eens… een koning die gek was op sprookjes. Koning Ludwig (of Lodewijk) II was van 1864 tot 1886 koning van Beieren. In die tijd werd bijna heel Europa door koningen geleid en Ludwig besteeg de troon al op zijn 18de verjaardag. Ludwig had eigenlijk geen interesse in deze rol en leefde een teruggetrokken bestaan waarin hij zichzelf verloor in sprookjes en de natuur. Hij liet zijn broer het leger aansturen terwijl hij zich bezig hielt met de bouw van het sprookjeskasteel. Hij was hier zeer bij betrokken en liet regelmatig het ontwerp aanpassen. Koning Ludwig heeft zelf een half jaar in kasteel Neuschwanstein gewoond al was het kasteel nog niet af. Het einde van dit sprookje loopt helaas niet goed af. Koning Ludwig werd door de regering gek verklaard, afgezet en een dag later verdronken terug gevonden in het meer nabij het kasteel. Zelfmoord werd gezegd. Later is echter gebleken dat Koning Ludwig was vermoord. Een paar weken na zijn dood werd het kasteel open gesteld voor publiek.

Uitzicht o Kasteel Neuschwanstein
Het sprookjeskasteel steekt mooi af bij de groene bossen.

Hoe kom je bij kasteel Neuschwanstein

Je vindt kasteel Neuschwanstein dichtbij de grens van Oostenrijk en Duitsland in de deelstaat Beieren. Vanaf München en Innsbruck is het zo’n 2 uur rijden naar Hohenschwangau, het dorpje waar kasteel Neuschwanstein staat. Het makkelijkste is om er met de auto heen te rijden en bij een van de vele parkeergelegenheden in het dorp je auto neer te zetten. Het laatste stukje naar het kasteel loop je omhoog. Deze wandeling is best pittig en duurt ongeveer 30 minuten. Mocht je hier geen zin in hebben gaan er ook traditionele paardenkoetsen die je voor zo’n € 6,- naar boven brengen. Mocht je niet over een auto beschikken is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar kasteel Neuschwanstein te komen. Pak dan de trein naar Füssen, daarvandaan kan je vervolgens de bus pakken naar Hohenschwangau.

De beste fotospot

Het beste zicht op het kasteel krijg je niet door er vlak voor te staan. Wat kasteel Neschwanstein zo indrukwekkend maakt is de locatie tussen de bossen. Het mooiste uitzicht hierop krijg je vanaf de Marienbrücke. Als je vanaf de parkeerplaats naar het kasteel loopt wordt de deze plek al snel met bordjes aangeven. De meeste toeristen maken na deze brug meteen rechtsomkeert naar het kasteel maar ik raad je aan iets verder door te lopen. Na zo’n 10 minuten kom je bij een prachtig uitzichtpunt die een stuk rustiger is dan de Marienbrücke. Als je daar iets omhoog loopt kom je bij de plek uit op onderstaande foto, net een sprookje toch?

Kasteel Neuschwanstein lijkt net een sprookje
Op deze plek maak je absoluut de mooiste foto’s, het is de extra wandeling meer dan waard!

Beat the crowds

Kasteel Neuschwanstein is met zijn 1,3 miljoen bezoekers per jaar een van de populairste toeristische attracties van Duitsland. Bereid jezelf dus goed voor op de drukte! Om de drukte voor te zijn is deze tijd (zomer 2020) het perfecte moment om het kasteel te bezoeken. Kasteel Neuschwanstein is erg populair onder Aziatische toeristen en door het coronavirus zie je die daar in ieder geval niet. Alsnog raad ik aan om zo vroeg mogelijk naar het kasteel te gaan. Je bent dan de meeste mensen voor en je geniet toch net iets fijner van deze plek als je niet voor de voeten wordt gelopen!

Praktische (corona) informatie

De enige manier om het kasteel binnen te komen is ruim van te voren tickets te kopen. Op dit moment worden er (door corona) maar zo’n 10% van de normale bezoekersaantallen toegelaten waardoor de tickets erg snel uitverkocht zijn. Balen, maar het kasteel van buiten is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Mocht je wel een ticket bemachtigen zorg er dan voor dat je op de afgesproken tijd voor de deur staat, als je te laat bent wordt je helaas niet meer toegelaten. Check deze site voor tickets en beschikbaarheid.

Openingstijden kasteel Neuschwanstein:
1 April tot 15 Oktober: 9:00 -18:00
16 Oktober tot 31 Maart: 10:00 – 16:00
Gesloten op 1 januari, 24, 25 en 31 december

Hou verder rekening met de controle die staat bij de Marienbrücke, hierdoor kunnen er maar 40 mensen tegelijk op de brug en heb je meer ruimte om van het uitzicht te genieten. Het is fijn dat je daardoor een betere foto kan maken maar je zal wel even moeten wachten voordat je de brug op kan. Hou er ook rekening mee dat je een mondkapje moet dragen op de brug.

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *