Olpererhütte wandeling in Tirol

De Instagram hotspot van dit moment; een hangbrug boven een duizelingwekkend diep ravijn ergens in Oostenrijk. Of je nou heen gaat voor die ene instagram foto of zin hebt in een prachtige wandeling met dito uitzichten; de Olpererhütte wandeling is een prachtige plek. Ondanks de ligging achterin de Zillertale-Alpen is deze plek immens populair geworden door sociale media. Hou dus rekening met drukte. In deze blog geef ik alle tips voor een onvergetelijke dag, ook om de drukte voor te zijn!

Start van de Olpererhütte wandeling

De wandeling naar de Olpererhütte begint bij het Schlegeis-stuwmeer in de Zillertale-Alpen. Je komt hier via de smalle weg Schlegeis Alpenstraße met de bus of auto. Er rijd ongeveer elk uur een bus vanuit het stadje Mayrhofen, wat meteen een goede plek is om te overnachten. Mocht je over eigen vervoer beschikken is dit het makkelijkste, je doet er vanuit Mayrhofen ongeveer 40 minuten over met de auto. De Schlegeis Alpenstraße is een tolweg, je betaald € 14,- ( dit is alleen contact mogelijk) waarna je een kronkelweg aflegt naar het prachtige blauwe gletsjermeer.

Deze weg is enkel tussen mei en oktober open (check deze website voor updates) en alleen voor auto’s toegankelijk. Mocht je met een camper komen moet je deze bij het begin van de tolweg parkeren en verder met de bus. Hou er ook rekening mee dat de weg eenrichtingsverkeer is en het verkeer wordt geregeld met stoplichten. Soms zul je dus een half uurtje moeten wachten voordat je verder kan rijden. Je kan het beste Olpererhütte invoeren in Google Maps, dan rij je zo op het beginpunt van de wandeling af.

Verschillende wandelingen

Er zijn verschillende wandelingen die beginnen bij het Schlegeis-stuwmeer en welke leiden naar de Olpererhütte. De meest gekozen wandeling is vanaf de parkeerplaats direct omhoog naar de prachtige hangbrug. Deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur heen en ongeveer een uurtje terug. Je kan hier een extra stop aan toevoegen met de Neumarkter Runde of de Friesenberghaus, hierdoor duurt de hike 4,5 uur (alleen heen). De populaire korte wandeling (en degene die wij hebben gedaan) begint naast de parkeerplaats tussen de naaldbomen. Al snel wordt de begroeiing minder en loop je via een smal wandelpad over rotsblokken met uitzicht op het helder blauwe stuwmeer. De wandeling staat goed aangegeven en het is eigenlijk alleen maar omhoog. Bereid je dus voor op een goede workout!

OlpererHütte Wandeling
Bij helder weer heb je constant zicht op het prachtige meer.

De mooiste hangbrug van Tirol

Eenmaal boven aangekomen bij de Olpererhütte kan je genieten van een prachtig uitzicht op de Hochfernerspitze (3.470 meter hoog) en Hochfeiler (3.509 meter) met op de voorgrond het fel blauwe stuwmeer. Dit uitzicht is echt adembenemend en alleen dat maakt deze wandeling het meer dan waard. Als je iets verder doorloopt kan je achter de Olpererhütte rechts een trap omhoog, nadat je de rivier oversteekt over een smal bruggetje komt je bij de hangbrug aan. Je eerste indruk is misschien ”is dit het?” maar als je iets verder loopt krijg je het fantastische perspectief van de hangbrug dat voor het adembenemende uitzicht hangt. Je snapt meteen waarom vele instagrammers de klim naar deze brug wagen.

Wandeling OlpererHütte
De hangbrug is de ideale fotospot!

Vermijd de drukte

De instagram hotspot van 2020 heb je helaas niet voor jezelf. Bij dit soort locaties zie je de grote invloed die sociale media hebben op adembenemende plekken als dit. Ook ik ben deze wandeling gaan maken doordat ik het op Pinterest voorbij zag komen toen ik onze Oostenrijk route aan het uitstippelen was. Ik werd gegrepen door het beeld en dacht meteen dit moet op mijn bucketlist! Door je bezoek slim te plannen kan je de drukte vermijden waardoor je meer tijd heb voor die perfecte foto, hou ander rekening met een wachtrij voor de hangbrug.

Tips om de drukte te mijden is door de brug op een tijdstip te bezoeken dat andere instagrammers er niet komen. Zet daarom je wekker (erg) vroeg en rij meteen bij opening om 7 uur de Schlegeis Alpenstraße op. Om nog eerder bij de hangbrug te zijn kan je ook een nacht slapen in de Olpererhütte. Ze hebben hier een aantal gemende slaapzalen en het eten is prima, wellicht een leuke toevoeging op deze wandeling! Een andere optie is om de gok te nemen door op een regenachtige dag te gaan, veel mensen zullen hierdoor afhaken maar niks is veranderlijker dan het weer in de bergen, het kan zo opklaren! Dit was onze mazzel waardoor we de berg bijna voor onszelf hadden.

Tips voor de Olpererhütte wandeling

  • Neem cash geld mee zodat je het tolticket van de Schlegeis Alpenstraße kan betalen.
  • Hou rekening met veranderlijk weer en pak een regenjas en zonnebrand in.
  • Draag wandelschoenen. Het wandelpad is goed begaanbaar maar je enkels zullen je dankbaar zijn met de vele losse stenen en watervallen die je tegenkomt.
  • Neem genoeg water mee, de wandeling omhoog kan best zwaar zijn waardoor water drinken een must is.
  • Wacht bij mistig weer een tijdje, dit kan binnen een half uur opklaren waardoor je het uitzicht ziet waarvoor je de klim hebt gemaakt.
  • Begin vroeg aan de wandeling zodat je de (ergste) drukte voor bent.
  • Lunch bij de Olpererhütte, de koffie en Tiroler gröstl is heerlijk!

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *