Op kastelen jacht in Schotland

Schotland is het land van de uitgestrekte highlands, het monster van loch ness, Harry Potter en… kastelen! Schotland heeft verschrikkelijk veel kastelen. Van paleizen verborgen in de highlands tot een kasteel midden in de hoofdstad. Ik zet mijn 5 favoriete kastelen op een rijtje in deze blog!

Dunnottar castle

Een kasteel kan nog zo mooi zijn, als de omgeving dat niet is zal het minder indrukkwekkend ogen. Bij Dunnottar castle werkt de omgeving juist mee om dit een van de meest indrukwekkende kastelen te maken van Europa. Het kasteel is gelegen op een landtong in zee waardoor je vanaf het land een prachtig uitzicht heb op de ruΓ―nes. In de omgeving heb je mooie kliffen en weilanden waardoor er veel wandelroutes langs dit kasteel gaan. Het kasteel is geopend sinds 1392 en sinds de achttiende eeuw niet meer bewoond. Op dit moment is het geopend voor toeristen en evenementen. Je kan er zelf trouwen! Als dat geen sprookjesbruiloft wordt…

Kastelen schotland

Eilean Donan Castle

Dit kasteel kom je tegen vlak voor de brug die het vaste land met het eiland Sky verbind. Isle of Sky is wat mij betreft het mooiste gebied van Schotland dus het kasteelbezoek kan je combineren met een mooie roadtrip en prachtige wandelingen in de omgeving. Het kasteel is gebouwd in de dertiende eeuw en wordt omringt door water. Vroeger was het kasteel vele malen groter maar het centrum was altijd de woontoren die nu nog zichtbaar is. Na een laatste aanval in 1719 waarbij een groot deel van het kasteel werd vernietigt bleef het leegstaan. In 1928 is het kasteel gerestaureerd en is de brug gebouwd die het kasteel verbind met het vaste land. Sindsdien is het kasteel open voor publiek.

Kastelen in Schotland

Scone palace

Dit kasteel vind je net buiten de stad Perth en vooral de omgeving is een bezoekje waard. Je waant je echt even terug in de tijd als je hier rond loopt. Zo vind je er eeuwen oude bomen, een doolhof, oude fonteinen en mooie tuinen. De eerste bouwwerken op dit terrein dateren al uit 1141 maar pas in 1803 is het kasteel gebouwd in de stijl waarin deze nu nog te zien is. Het kasteel is in de twintigste eeuw in gebruik geweest als meisjesschool en opvangplek voor vluchtelingen. Sinds 1966 is het opengesteld voor publiek en kan je het kasteel en de omgeving bezoeken.

Scone palace

Edinburgh Castle

Dit is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde kastelen van Schotland, midden in de hoofdstad Edinburgh. Het kasteel tornt prachtig boven de stad uit omdat het gebouwd is op een berg, ook wel Castle rock genoemd. Het kasteel heeft sinds de bouw in de elfde eeuw al veel oorlogen doorstaan en er hebben verschillende Engelse en Schotse families gewoond. Op dit moment is het vooral een toeristische trekpleister en bezoeken meer dan 2 miljoen mensen per jaar dit kasteel. Je kan er genieten van een mooi uitzicht op de stad, een prachtige (en historische) inrichting en je vind er onder andere de Schotse kroonjuwelen.

Kastelen Schotland

Braemar-castle

De architectuur van dit kasteel neemt je meteen mee naar de tijd van ridders en prinsessen. De verschillende torens lijken wel lukraak aan het kasteel te zitten, dit ziet er speels uit en hoort wat mij betreft daarom bij de leukste kastelen in Schotland. Het kasteel bestaat al sinds de elfde eeuw en ligt midden in het Nationaal Park Cairngorms. Dit gebied bied prachtige natuur, hooglanden en drie grote rivieren. Ook zijn de steden Perth en Aberdeen dichtbij.

Kastelen in Schotland

Welk kasteel lijkt jou het mooiste? Schotland is een prachtig land en zeer geschikt voor een mooie roadtrip in tijden na corona. Check voor meer reisinspiratie de blog met 5 reisbestemmingen voor deze zomer.

Pin voor later

One Reply to “Op kastelen jacht in Schotland”

  1. Een van de leukste korte vakanties was zeker bij jou in Schotland! Wat n geweldig mooi land en we hadden prachtig weer voor een bezoek aan het kasteel, gewoon geweldig!! Zeker de moeite waard om het land door te reizen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *