Orka’s zien in Tromsø, Noorwegen

Een van mijn meest bijzondere ervaring ooit is Orka’s zien in Noorwegen. Dit stond al erg lang op mijn bucketlist maar na verschillende pogingen was het nog niet gelukt om deze magische beesten in het echt te zien. Genoeg was genoeg, daarom ging ik naar de plek waar je in de winter bijna 100% zekerheid hebt om de orka in al zijn glorie te bewonderen; het noorden van Noorwegen. In deze blog vertel ik je er alles over!

Alles over Tromsø

Tromsø wordt ook wel het Parijs van het noorden genoemd, je vindt Tromsø net boven de poolcirkel en in de winter lijkt de stad net Parijs in de avond met al zijn lichtjes. Er gaan dagelijks vluchten richting Tromsø vanaf Amsterdam met een overstap op Oslo. Een vliegticket heb je al vanaf €160,- euro en vind je het beste via skyscanner. Hou er rekening mee dat Noorwegen niet het goedkoopste land is. Voor een simpele hotelkamer betaal je al snel € 150,- per nacht. Tromsø heeft genoeg leuke restaurants, fijne koffietentjes en is een leuke stad om door heen te lopen. Rond de stad vind je verschillende parken waar je prachtig kan wandelen. Een ideale plek voor een winter citytrip dus!

Orka's Noorwegen
Een citytrip naar Tromso is prachtig in de winter, met als kers op de taart het spotten van orka’s!

Op Orka jacht

In de wateren bij Skjervøy vind je vanaf november verschillende groepen walvissen en orka’s. De vissen trekken in deze periode naar de koudere wateren toe waardoor de walvissen daar op afkomen voor een feestmaal. Het gebied wordt omringt door prachtige bergen waardoor alleen al de omgeving de moeite is om in deze richting te varen. Natuurlijk is het nooit zeker dat je orka’s in Noorwegen tegenkomt maar de kans is erg groot. Tijdens onze whale watching tour zagen we al vrij snel een grote school orka’s die we uren konden volgen, zo indrukwekkend!

Orka's Noorwegen
De kans dat je orka’s in november – februari is erg groot.

De orka toer

In Tromsø worden verschillende whale watching tours aangeboden. De ene tour blijft iets meer in de omgeving van Tromsø, de ander gaat richting de wateren van Skjervøy voor een grotere kans om de walvissen te spotten. Hou er rekening mee dat dit zo’n 2 uur varen is waardoor je langer onderweg bent. Deze tours beginnen daarom vaak vroeg in de ochtend en in het pikkedonker. Het is ook mogelijk om naar Skjervøy met de bus te gaan waar je vervolgens terplekken een kleinere speedboot pakt. Daardoor kom je nog dichter bij de walvissen maar is het ook een stuk kouder! Wij kozen voor een grotere boot met een fijne verwarmde binnenruimte, hierdoor was die twee uren varen heen en terug geen enkel probleem. Een walvistour van een dag kost in Noorwegen ongeveer € 125 ,- per persoon.

De natuur op zijn mooist

Ik had hoge verwachtingen van orka’s spotten in Tromso en toch werden deze mijlenver overtroffen. De combinatie van de mooie natuur, die magische beesten en de zon die net niet opkomt maar wel de lucht rood en oranje kleurt is adembenemend. Daar komt bij dat de omgeving vrij rustig is. Je vaart dus niet met tientallen andere boten rond de orka’s. Wij waren voor het grootste gedeelte zelfs helemaal alleen waardoor de boot alle vrijheid had om de orka’s te volgen. We konden hierdoor goed hun jachttechniek zien waarbij ze onderwater de haringen bewusteloos slaan en deze later aan het oppervlak opeten. Orka’s zien in Noorwegen; het was echt een ervaring om nooit te vergeten!

Verder doen in Tromsø

Naast het walvissen spotten in Tromsø kan je nog genoeg andere dingen doen. De stad heeft veel musea, gezellige restaurants en leuke markten. In de winter wordt de stad bedekt door een wit pak sneeuw, hierdoor ziet het er sprookjesachtig uit. Je kan in Tromsø heerlijk wandelen want de buitenwijken en parken zijn maar een paar straten verwijderd van het stadcentrum. Ook vind je een prachtig uitzichtpunt en mooie kerk aan de overkant van het water dus sla dat gebied zeker niet over tijdens je bezoek aan Tromsø!

Pin voor later

One Reply to “Orka’s zien in Tromsø, Noorwegen”

  1. Ja Mandy, hier wil ik zeker een keer naar toe, Orka’s zien staat zeker op mijn bucketlist en nu ik je blog heb gelezen gaan we er zeker heen.
    Leuk verhaal😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *