Overnachten in ‘gevangenis hotel’ Fallon

Altijd al eens in een gevangenis willen slapen maar dan met comfort en zonder strafblad? In Alkmaar is de oude gevangenis Schutterswei omgetoverd tot prachtig 4-sterren hotel. Je kan vanaf 1 juni overnachten in ‘gevangenis hotel’ Fallon. Van de oude cellen zijn kamers gemaakt en op de vroegere binnenplaats vind je nu een fijn terras. Ik sliep er een nachtje tijdens de proefweek en deel in deze blog mijn ervaringen!

Geschiedenis Schutterswei

Sinds 1884 werd Schutterswei gebruikt als penitentiaire inrichting. Eerst met 24 cellen, later werd dit uitgebreid. Op het hoogtepunt had het plek voor 122 gedetineerden. Schutterswei is tussendoor verschillende keren gerestaureerd en gesloten geweest. In 2012 sloot het definitief zijn deuren. Het was een gevangenis die je serieus kan nemen, criminelen als Pistolen Paultje en Willem Holleeder zaten hier ooit opgesloten. Check in het stadsarchief de oude foto’s. Een onwijs bijzondere plek voor een hotel! In mei 2019 begon de grote verbouwing en een jaar later zijn er 102 hotelkamers, een gezellig restaurant en verschillende (vergader/feest)zalen te vinden in Schutterswei; nu The Fallon Hotel.

Overnachten in 'gevangenis hotel' Fallon
De ingang van The Fallon hotel

Het interieur

Als ‘Travelling interiordesigner’ is het eerste waar ik benieuwd naar ben het interieur. Bij een oude gevangenis moet ik denken aan een industrieel interieur vol met beton en staal. Niks is minder waar. Meteen bij binnenkomst straalt het interieur warmte en vrolijkheid uit. Er is niet gekozen om mee te gaan in de stijl van het gebouw of oude gevangenis maar om het interieur te ontwerpen vanuit het oogpunt van een warm hotel. Hierdoor voelt het hotel warm en huiselijk aan. Wat mij betreft had het gevangenis concept iets meer benadrukt mogen worden. Zo’n concept doorvoeren maakt het hotel juist uniek en je benadrukt de oude elementen. Nu vond ik, op sommige plekken, het oud en nieuw niet helemaal goed matchen (denk aan drukke gordijnen voor een gevangenisraam). Dat gezegd hebbende; het interieur is op zichzelf prachtig. De kleuren en patronen zijn mooi op elkaar afgestemd en het meubilair straalt luxe en comfort uit.

Slapen in de gevangenis

De meeste hotelkamers zijn te vinden in de oude cellen. Het cellencomplex doet imposant aan met het open middengedeelte. Hier kan je goed terug zien hoe de gevangenis er ooit uitzag. Het cellenblok is neutraal donker geverfd waardoor de witte deuren er mooi uitspringen. De stijl van de ruimtes bij de receptie is doorgevoerd in de kamers. De muren in onze kamer zijn groen en de meubels neutraal wit. De badkamer is modern en van alle gemakken voorzien. Het bed sliep heerlijk en de kamer is voorzien van koffie en thee. Een nadeel is de geluidsoverlast uit het cellencomplex. Door de metalen deuren is alles goed te horen en door de open ruimte hoor je alles extra luid. Dit is iets wat bij het hotel bekend is en wat ze gaan aanpakken voordat ze normaal open gaan.

Overnachten in 'gevangenis hotel' Fallon
De deuren zijn de originele gevangenisdeuren en daardoor erg zwaar!

Eten in de gevangenis

Het restaurant, dat zich beneden bevind, matched mooi met de rest van het hotelinterieur. Er is hier meer voor klassiek gekozen door de details in messing en zwart metaal uit te voeren. Een fijne plek om te dineren met goede akoestiek. Het hoogtepunt van ons verblijf was het eten. Wat is dat lekker! Vooral het toetje zouden we elke dag willen bestellen. Van een medewerker hoorde we dat er een heuse patissier-chef aan het werk is en de toetjes heeft samengesteld, dat is zeker te proeven! Mocht je overnachten niet zien zitten is het zeker de moeite om een keer voor het eten naar The Fallon Hotel te komen. Ook het ontbijt de volgende ochtend was goed verzorgt. De kleine zoete (en warme!) broodjes waren overheerlijk.

De omgeving

De omgeving rondom The Fallon hotel is groen en rustig. Van de oude binnenplaats is een terras gemaakt waar je heerlijk kan borrelen of ontbijten in het ochtendzonnetje. Mocht je een wandeling willen maken is het park, dat meteen naast het hotel ligt, een fijne plek. De binnenstad van Alkmaar is op 10 minuten lopen dichtbij, hier vind je genoeg fijne restaurants, winkels en parken.

Overnachten in ‘gevangenis hotel’ The Fallon is een onwijs leuke ervaring. Wat mij betreft een goede nieuwe aanwinst in Alkmaar. Heb jij wel eens in een speciaal hotel geslapen zoals een gevangenis?

Overnachten in 'gevangenis hotel' Fallon
Het was een onwijs leuke belevenis om een keer in zo’n hotel te slapen!

Pin voor later

6 Replies to “Overnachten in ‘gevangenis hotel’ Fallon

    1. Oh, gaaf! Hier was het thema dus niet helemaal goed doorgevoerd. Lijkt mij gaaf om daar ook eens te kijken!

  1. Het ziet er inderdaad geweldig uit. Ik vind dat je het vakkundig omschrijft maar toch vlot en direct. Complimenten Mandy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *