Reisblog: Say Yes in Iran

Vooral ‘ja’ zeggen tegen locals, dat las ik op verschillende reisblogs tijdens mijn voorbereidingen voor de reis naar Iran. Al heb ik best veel van de wereld gezien, Iran was toch een spannende bestemming. En dan zomaar ‘ja’ zeggen tegen vreemden mensen klonk al helemaal out of my comfortzone. Gelukkig was vriendlief mee waardoor het een stuk veiliger voelde. In het vliegtuig werden we enthousiast onthaald door een aantal Iraniërs. Hieronder lees je in mijn reisblog: say Yes in Iran waarom dat ‘Ja’ zeggen zo goed voelde!

De interesse van Iraniërs

Al snel werd ons duidelijk dat de mensen in Iran oprecht geïnteresseerd zijn en jou als toerist de beste ervaring ooit willen geven. Iraniërs weten hoe de rest van de wereld naar hen kijkt door het verleden, de oorlogen en de gevaarlijke landen om Iran heen. Hoe gek het ook is, op die manier kijken wij wel naar dat deel van de wereld.

De mensen praten overigens graag over de politieke situatie van Iran. Daarnaast hebben Iraniërs een soort bewijsdrang; ze willen bewijzen dat ze aardig, sociaal en gastvrij zijn en vooral dat je dit tegen al je vrienden thuis vertelt. Wanneer je dat eenmaal door hebt, reis je met een heel open houding door het land en is dat ja-zeggen opeens helemaal niet meer zo moeilijk!

Reisblog: say Yes in Iran
De bazaar in Teheran

Couchsurfing in Iran

Om in contact te komen met de locals, is er geen betere manier dan het platform Couchsurfing. Wij kwamen via Facebook in contact met Hamid. Een jongeman die zijn huis openstelt voor reizigers en ze voor € 25,- per dag een onvergetelijke ervaring bezorgt. Oke, het was niet zoals traditioneel couch surfen gratis, en er waren nog een paar backpackers, maar we kregen wel de local experience! De bus die wij namen ging letterlijk naar de middle of nowhere. Eenmaal aangekomen nam Hamid ons mee naar een prachtig natuurgebied waar geen andere toeristen of überhaupt mensen waren. We dronken water uit bergrivieren, barbecueden in een prachtig bloemenveld en genoten van het mooie uitzicht. Zijn moeder kookte het lekkerste eten en we sliepen traditioneel op de grond die bedekt was met vele dekens, echt een traditioneel interieur. Een ontzettend gave ervaring die we hebben gekregen door ja te zeggen op een Facebook berichtje.

Reisblog: say Yes in Iran
In de achtertuin bij onze couchsurf-host

Eten en drinken in Iran

Een goede manier om de gastvrijheid van een land te leren kennen, is eten en drinken aangeboden krijgen. Om eerlijk te zijn is het lokale eten in Iran niet heel spannend; vooral veel Kebab met tomaat en rijst. Maar als je half de keuken in wordt getrokken, zodat ze kunnen laten zien hoe de kebab gemaakt wordt, dan smaakt alles opeens een stuk lekkerder. Mocht je de kans krijgen om bij de locals thuis te eten; zeker doen. Toen wij daar belandden, aten we het lekkerste eten tijdens onze hele reis door Iran.

Lunchen bij locals in Iran tijdens couchsurfing

(Gratis) taxiritjes in Iran

Normaal gesproken zijn taxiritjes al een uitgelezen kans om de lokale bevolking te leren kennen. Als mensen je dan ook nog (meerdere keren) gratis ritjes aanbieden wordt het helemaal mooi. Dit waren mensen waar we toevallig mee aan de praat raakten op straat of op het vliegveld. Aan het begin voelde het raar, maar na het land beter te leren kennen besloten we hier toch gewoon van te profiteren. Je hebt gelegenheid tot een gesprek en je leert meer over het leven in Iran.

De man die ons op de laatste dag naar het vliegveld bracht overtrof zichzelf door ons mee te nemen voor een picknick met zijn hele gezin. Zijn vrouw had het eten gemaakt en hij nam ons mee naar een park met prachtig uitzicht. Zonder hem waren we daar nooit gekomen. Op dit moment (zo’n half jaar later) hebben we nog steeds af en toe WhatsApp contact, heel erg leuk!

Iraanse familie met backpackers in park in Iran

Onvergetelijke ervaring

Al deze ervaringen maakten de reis naar Iran tot een onvergetelijke ervaring. Nog meer dan in andere landen maakten de mensen het land zo indrukwekkend. Ga natuurlijk altijd van je eigen gevoel uit en als zo’n gratis ritje niet goed voelt of je hebt het idee opgelicht te worden, ga er dan niet op in. Door ervaringen in andere landen was ik helaas wat sceptisch geworden. Daarom was ik extra blij dat ik in Iran er gewoon op inging en dit heb meegemaakt. Soms voel je je echt opgelaten en wil je zeggen: nee, nee het hoeft niet! of ik betaal wel, maar de Iraniërs zien dit juist als een belediging. Laat het dus vooral over je heen komen en geniet. Als je dat doet zal je zien dat de mensen net zo mooi zijn als die prachtige gebouwen en cultuur die Iran te bieden heeft.

Wat vond jij van deze reisblog: say Yes in Iran ? Zou jij ‘Yes’ zeggen? Zo ja, Check voor de beste reisroute deze blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *