Reisroute Azoren: Twee weken eilandhoppen

De Azoren is de ideale locatie voor twee weken eilandhoppen. De negen eilanden liggen in het midden van de Atlantische oceaan en hebben daarom hun eigen klimaat. Vergelijk de Azoren dus niet met tropische eilanden zoals de Bahama’s want het wordt er niet warmer dan 25 graden Ideaal dus voor een actieve vakantie. Welke eilanden je bezoekt is volledig aan jou. Elke eiland heeft zijn eigen karakter en sfeer. Met deze reisroute Azoren krijg je een goede eerste indruk van deze prachtige eilanden in twee weken tijd.

Reisroute Azoren: vervoer

Om het meeste uit je reis te halen is het belangrijk om te bepalen voor welk vervoer je kiest. Omdat er weinig openbaar vervoer mogelijk is op de eilanden raad ik je het gemak van een huurauto aan. Deze huur je gemakkelijk op elk vliegveld voor zo’n € 40,- per dag, je komt op plekken en uitzichtpunten waar je met de bus niet komt. Tussen de eilanden kan je reizen via Ferry of vliegtuig. Vliegtickets boek je makkelijk via skyscanner en voor de Ferry check je de website van Atlantico Line. Hou daar wel rekening met de reistijd. Soms kan een overtocht wel 10 uur duren, dan is het wellicht toch fijner om het vliegtuig te pakken. Met deze reisroute Azoren ga ik er vanuit dat je een huurauto hebt zodat je ook op de meest afgelegen plekken kan komen. Zin in? Here we go!

Reisroute Azoren:
Met een huurauto heb je veel vrijheid!

Sao Miguel

De meeste reizigers beginnen op dit eiland. Er zijn rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam waardoor dit een fijn beginpunt is. Heb je niet meer dan een week de tijd? Blijf dan alleen op dit eiland, er is genoeg te zien. Je kan er voor kiezen om verschillende accommodaties te zoeken of het eiland vanaf 1 punt te zien. Wij kozen voor dat laatste. Sao Miguel is 4,5 x groter dan Texel waardoor je overal binnen een uurtje naar toe rijd. Je kan alle hoogtepunten in 5 dagen zien door het goed te plannen. De ene dag zie je het oostelijke gebied, de dag erna het westen of zuiden.

Ons hoogtepunt was het uitzicht vanuit spookhotel Monte Palace en de wandeling Salto do Prego die via een tropisch regenwoud (zo lijkt het) uitkomt bij een prachtige waterval. Hieronder een overzicht van onze planning:

 • Dag 1 Ponta Delgada en omgeving
 • Dag 2 Wandeling Lagoa do Fogo
 • Dag 3 Sete Cidades en spookhotel Monte Palace
 • Dag 4 Wandeling Salto do Prego
 • Dag 5 Furnas en warmwaterbronnen
Reisroute Azoren: Twee weken eilandhoppen
Uitzichtpunt bij Lagoa do Fogo.

Faial

Dit eiland is vooral bekend om de goede ligging om walvissen te spotten en is vaak de reden waarom toeristen Faial bezoeken. Als je pech hebt (net als ons) en het weer zit tegen is het eiland gelukkig mooi genoeg om (maximaal) twee dagen door te brengen. Je kan er prachtige wandelingen maken langs de Caldeira krater. Deze krater is inmiddels helemaal begroeid en word zomers omringt met prachtige Hortensia’s. Je kan hier komen met een huurauto of met een gids. Vervolgens kan je doorrijden naar de oude vuurtoren. Deze wordt niet meer gebruikt maar zorgt wel voor een mooi uitzicht. In de avond is het heerlijk om door het dorpje Horta te lopen waar je veel gezellige kroegjes vindt. Vanuit Horta kan je makkelijk de boot naar het volgende eiland Pico pakken, deze overtocht duurt maar 20 minuten en je hebt mooi uizicht op de berg Pico.

Reisroute Azoren:
Uitzichtpunt op Faial.

Pico

Het eiland Pico is bekend door de prachtige berg die je vanaf elk punt op het eiland kan zien. Deze berg zorgt voor veel verschillende weertypes, soms rij je het ene moment door de stroomde regen terwijl 5 minuten later de lucht weer strak blauw is. Op elk eiland in de Azoren staan een aantal webcams die je kan opzoeken (check deze link), een goede tip om het weer in de gaten te houden! Pico staat naast de bekende berg op de kaart door zijn eigen wijn. Overal op het eiland kom je wijngaarden tegen. Stop vooral eens langs de weg voor een proeverij! Onze dagen in Pico zagen er zo uit:

 • Dag 8 Wandeling kust bij Ponta da Ilha Lighthouse
 • Dag 9 Wijnproeven en bezoek Madalena
 • Dag 10 Walvistour en zwemmen bij Lajes Do Pico
Reisroute Azoren: Twee weken eilandhoppen
Een van de vele wijnvelden op Pico.

Terceira

Vanaf dit eiland gaan directe vluchten naar Lissabon waardoor het een mooi einde is voor je reis in de Azoren. Terceira heeft prachtige dorpjes, mooie uitzichtpunten en prachtige wandelingen. Het toeristische hoogtepunt is de Algar do Carvao, een lege vulkaan dat door de jaren heen is begroeid met prachtige varens en mos. Je zou denken dat er elk moment elfjes voorbij kunnen vliegen of kabouters wegrennen. Zo mooi! Ook uitzichtpunt ‘Serra do Cume mag je niet overslaan, ik vond dit het mooiste uitzicht van heel de Azoren (ik weet het, grote woorden maar als het weer meezit zal je echt onder de indruk zijn). Ons hoogtepunt was de wandeling bij de ‘Misterios Negros’. Deze route neemt je mee door naaldbossen, tropisch begroeide rotsen en eeuwenoude bomen waar je soms zelf onderdoor moet kruipen. Erg leuk, vergeet je wandelschoenen niet!

Ons reisschema:

 • Dag 11 Uitzichtpunt Serra do Cume en stadje Praia da Vitoria
 • Dag 12 Wandeling Trilha de Misterios Negros
 • Dag 13 Vulkaan Algar do Carvao en natuurgebied Furnas do Enxofre
 • Dag 14 Dolfijnentour
Reisroute Azoren: twee weken eilandhoppen
Uitzichtpunt Serra do Cume.

De terugreis gaat gemakkelijk via het vliegveld op Terceira, je vliegt via Lissabon naar Amsterdam. De Azoren heeft wat mij betreft alles; een prachtige natuur, fijne dorpjes, lekker eten en leuke activiteiten. Wat vond jij van deze reisroute Azoren? Mocht je nog twijfelen of de Azoren op jouw lijstje thuis hoort, lees dan deze blog met 5 redenen waarom de Azoren het alternatief zijn voor een verre reis.

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *