Reisroute Iran: Twee weken vol met cultuur

Deze reisroute brengt je in twee weken langs alle hoogtepunten in Iran. Je ziet de mooiste gebouwen, maakt kennis met de cultuur en je pakt wat natuur mee. Via de hoofstad Teheran reis je naar het zuiden en eindig je in Shiraz. Dit is de populairste reisroute in Iran en dat is niet voor niks.

Teheran

Naar alle waarschijnlijkheid begint je reis in de hoofdstad; Teheran. Vanuit Europa vliegen er dagelijks vluchten naar toe die vaak midden in de nacht landen. Niet heel fijn maar met een taxi ben je snel in je hotel/guesthouse. Plan de eerst dag daarom niet al te vol. Slaap uit, ontbijt rustig en ga daarna opzoek naar jouw eerste indruk van deze stad. Neem bijvoorbeeld een kijkje in bij Tajrish bazaar of geniet van de locals in het Laleh park. Blijf zeker nog een dagje in Teheran om een van de langste kabelbanen ter wereld (bijna 4 kilometer!) te pakken naar het Tochal gebergte. Je hebt opeens het idee dat je op wintersport bent. Een bizar gevoel om het van +25 naar -5 te voelen gaan maar wel erg indrukwekkend. Na Teheran is het tijd om te beginnen aan de reisroute Iran in twee weken.

Hoofddoeken op de Bazaar van Teheran in Iran
Om de bazaar heen vind je kleine winkelstraten met de laatste mode.
Het Tochal gebergte in Teheran, Iran. Er zijn skiliften en een mooi uitzicht.
Van november tot mei kan je skiën in het Tochal gebergte.

Kashan

Het grote Teheran kan overweldigend en hectisch overkomen. Daarom is het stadje Kashan een fijne afwisseling. Het is heerlijk om te dwalen door de rustige straatjes en verrast te worden door doorkijkjes naar moskeeën of lokale winkels. De bazaar voelt een stuk gemoedelijker aan dan die in Teheran doordat er op veel plekken cafe’s zijn waar je kan genieten van Iraanse thee. Een absolute must-see is het Sultan Amir Ahmad-badhuis. Dit badhuis uit de 16 eeuw is gerenoveerd en geeft je een inkijkje naar hoe de Iraniërs vroeger leefde. Vergeet niet naar het dak te gaan voor een mooi uitzicht over de lichtkoepels.

De masjed-e agha bozorg Moskee in Kashan, Iran in de avond.
De masjed-e agha bozorg Moskee.
Het uitzicht vanaf het Sultan Amir Ahmad-badhuis in Keshan, Iran met zijn vele lichtkoepels.
Het uitzicht vanaf het Sultan Amir Ahmad-badhuis.

Esfahan

De culturele hoofdstad van Iran mag niet op deze reisroute ontbreken. Vanaf het eerste moment dat je voet zet in Esfahan voel je de fijne sfeer. Midden in de stad vind je het op-een-na-grootste plein ter wereld waar altijd iets is te zien. Overal picknicken mensen op het gras, spelen er kinderen in het water en zie je toeristen foto’s maken van de prachtige moskeeën (waar je absoluut ook binnen een kijkje moet nemen). Het plein wordt omringt met een bazaar die gevuld is met toeristenwinkels en koffietentjes. In de rest van Iran was de koffie niet te drinken dus mijn tip: grijp je kans in Esfahan! Naast de prachtige moskeeën en pleinen hangt er een fantastische sfeer rond de rivier. De lokale bevolking komt in grote getallen genieten van de verkoeling die de rivier biedt. De rivier stroomt maar ongeveer 3 maanden per jaar (in het voorjaar) dus kijk goed of jij er in het juiste seizoen bent.

Plein met locals in Esfahan, Iran Dit is bijna het grootste plein ter wereld.
Het plein in Esfahan.
De lokale bevolking van Esfahan die verkoeling zoekt bij de rivier
De lokale bevolking zoekt verkoeling bij de rivier.

Yazd

Voor het echte Alladin gevoel moet je in Yazd zijn. Van het ronddwalen in deze woestijnstad krijg ik persoonlijk niet genoeg. De smalle straatjes bieden een fijne schaduw waardoor het ook midden op de dag goed is uit te houden. Je zou zeggen dat je inmiddels wel genoeg zou hebben van alle moskee’s maar de Masjed-e Jameh is zeker een bezoekje waard. Deze stad was voor ons het meest toeristisch. Niet erg; er was genoeg keuze uit leuke restaurantjes.

Er waren genoeg restaurants met fijn uitzicht in Yazd.

Kerman // Dasht-e Khak

Het inimi plaatsje Dasht-e Khak ligt een uur boven de stad Kerman. In dit dorpje zelf is niks te beleven. Geen wifi, geen restaurants en geen bezienswaardigheden. Waarom zou je er dan heen gaan? Wat er wel is, is een aardige local die wat bij verdient door backpackers overnachtingen aan te bieden en rond te leiden in dit onontdekte gebied. De natuur is adembenemend, het lokale eten heerlijk en de ervaring is gezellig omdat er vaak meerdere backpackers aanwezig zijn. Neem contact op met Hamid via www.hamidrahmonitours.wordpress.com. en ga dit avontuur aan! Dit plaatsje kan je goed in je route verwerken tussen Yazd en Kerman. Kerman is een stad waar je niet perse een stop hoeft te maken al kan het fijn zijn om de langere reis aar Shiraz iets op te breken.

De grand canyon van Iran, een prachtig uitzicht en natuurgebied
Een prachtig uitzicht in de buurt van Dasht-e Khak.
opweg naar een picknick bij Dasht-e Khak in Iran
Een picknick vlak bij Dasht-e Khak.

Shiraz

Als je denkt dat je met deze reisroute het mooiste van Iran hebt gezien heb je het mis. Prachtig Shiraz. Deze stad weet je te verassen met zijn prachtige Nasir al-Molk moskee met honderden kleuren. Buiten de stad vind je de historische stad Persepolis. Als je van geschiedenis en de oudheid houdt zal je dit als absoluut hoogtepunt ervaren. Normaal gesproken ben ik niet zo van een gids maar in Persepolis raad ik die zeker aan. De muurtekeningen en gebouwen komen zoveel meer tot leven als je een gids bij je hebt.

De Nasir al-Molk moskee in Shiraz, iran tijdens zonsopkomst.
De prachtige Nasir al-Molk moskee tijdens zonsopkomst.
Een aantal opgravingen in historisch oude stad Persepolis
Een aantal opgravingen in Persepolis.

Met deze twee weken heb je de belangrijkste bezienswaardigheden in Iran gezien. De reisroute kan je natuurlijk altijd naar wens samenstellen en aanpassen. Staat Iran op jouw bucketlist?

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *