Roadtrip IJsland; in 10 dagen het eiland rond

IJsland is het ideale land voor een roadtrip. De wegen zijn goed onderhouden, bezienswaardigheden dichtbij en de omgeving waar je doorheen rijd is adembenemend. Daar komt bij dat de enige snelweg van het land rond het hele eiland gaat. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de weg kwijt raakt, het is alleen maar rechtdoor! Je kan er voor kiezen om een stukje van de snelweg te pakken maar hou er dan rekening mee dat je hetzelfde stuk weer terug rijd. Met deze roadtrip IJsland in 10 dagen heb je precies genoeg tijd om een rondje IJsland te doen en te genieten van die prachtige natuur.

Huurauto

De beste (en eigenlijk ook enige als je dit binnen 10 dagen wilt doen) manier om het eiland rond te rijden is met een huurauto. Hierdoor heb je alle vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Niks is fijner dan spontaan te stoppen zodat je van een prachtig uitzicht kan genieten. Je huurt een auto voor ongeveer € 60,- per dag. Om het iets betaalbaarder te maken kan je de kosten met meerdere mensen delen, zo wordt een reis naar IJsland een stukje betaalbaarder. Meer tips voor een goedkoper reis naar IJsland? Check dan deze blog.

Huurauto voor de roadtrip in IJsland

Route

Direct bij aankomst kan je meteen een van de higlights van IJsland meepakken; de Blue lagoon. Doordat dit dichtbij het vliegveld is gelegen is het een ideale begin van je vakantie, even die stress wegspoelen die de begin van de reis met zich mee brengt! De volgende dag kan je dan uitgerust beginnen aan de roadtrip IJsland 10 dagen. Wij begonnen in het zuiden en reden de ringroad tegen de klok in. Natuurlijk kan dit andersom al vond ik het fijn om meteen de rustige natuur in te rijden en af te sluiten met de drukkere ‘Golden Cirkel’. Via Booking.com boek je eenvoudig accommodaties die langs de ring road liggen. Tip: stel de booking.com in op kaart. Op die manier zie je precies waar de accommodaties liggen en kan je op die manier makkelijk boeken.

Onze roadtrip IJsland in 10 dagen per dag:

  • Dag 1 aankomst en Blue Lagoon
  • Dag 2 waterval Skogafoss en Seljalandsfoss
  • Dag 3 Black beach, Vik en glesjermeer jökulsárlón
  • Dag 4 Höfn en de oostkust
  • Dag 5 Godafoss waterval en omgeving
  • Dag 6 het noorden
  • Dag 7 Thingvellir National Park
  • Dag 8 Geysir en Gullfoss
  • Dag 9 Reykjavik
  • Dag 10 Vertrek

Highlights

De aboluste nummer 1 reden om naar IJsland te gaan is de natuur. Tijdens deze roadtrip Roadtrip IJsland 10 dagen pak je genoeg adembenemende uitzichten, watervallen en landschappen mee. Ik ga er vanuit dat je de route neemt tegen de klok in, mocht je toch andersom gaan moet je onderstaande highlights even andersom lezen 😉

Watervallen

De eerste waterval die je tegenkomt is Seljalandsfoss. Je ziet deze al vanaf de ringroad en toen ik hem zag kreeg ik kippenvel. Even een besef moment ‘ik ben echt in IJsland’. Het fijne van IJsland is dat je overal kan parkeren en de natuur helemaal gratis is om te bezoeken. Je zet je auto neer en je duikt de natuur in. De volgende waterval is de indrukwekkende Skogafoss vergeet hier ook zeker niet omhoog te lopen voor een spectaculair uitzicht. Verder op de route zie je nog een aantal kleinere watervallen die prachtig zijn om vanuit de auto te bewonderen. Een van de indrukwekkendste is de Godafoss waterval die je helemaal in het noorden van IJsland vindt. Het schattige dorpje dat daarnaast ligt is een ideale plek om te overnachten. Check voor meer watervallen de blog over de mooiste watervallen van IJsland.

watervallen in IJsland tijdens de roattrip
De Seljalandsfoss waterval zie je al vanaf de ringroad.

Black beach

Na de Seljalandsfoss en de Skogafoss waterval rij je door naar het plaatsje Vik. Hier vind je het indrukwekkende black beach. Dit strand kijkt uit op rotsen in zee, heeft prachtig blauw water en onderscheid zich door het zwarte zand. Het zwarte zand is ooit onstaan door lava dat de zee in spoelt. Langs het strand zie je een klif waarbij het lijkt alsof mensen de stenen hebben uitgehakt. Echter is dit helemaal natuurlijk, wederom door lava hard is geworden en dat ooit is afgebrokkeld.

Roadtrip IJsland 10 dagen
Black beach mag je niet missen op de Roadtrip IJsland in 10 dagen.

Gletsjermeer Jökulsárlón

Het gletsjermeer Jökulsárlón ligt in het Vatnajökull National Park en is adembenemend mooi. Jökulsárlón is het grootste meer van IJsland en is op sommige plekken wel 250 meter diep. De ijsschotsen die in het meer drijven zorgen voor ondenkbaar mooie foto’s en een magische sfeer. Aan de overkant ligt ‘diamond beach’ een zwart strand dat bezaaid is met aangespoelde ijsschotsen. Vandaar de bijnaam, de ijsschotsen lijken in het zonlicht net diamanten, zo mooi!

Gletsjermeer op de route in IJsland
Het gletsjermeer Jökulsárlón is prachtig tijdens zonsondergang.
Diamond beach op de route in IJsland
Aan de overkant van Het gletsjermeer Jökulsárlón vind je ‘diamond beach’.

Uitzichtpunten

Langs de hele route vind je verschillende uitzichtpunten die de moeite zijn om te stoppen, sommige watervallen zijn prachtig maar staan niet eens op de kaart. Desalniettemin zijn deze plekken het stoppen waard! Deze mooie natuur ‘normaal’ voor IJsland en hierdoor is IJsland dan ook zo’n unieke bestemming. Mijn absolute hoogtepunt was de route langs de oostkust. De slingerweg langs mooie bergen en kliffen is bijna onwerkelijk, zo mooi!

Uitzichten tijdens Roadtrip IJsland 10 dagen
Een van de vele prachtige uitzichtpunten in IJsland.

Golden cirkel

Het drukste gebied in IJsland is met afstand de golden cirkel. Deze driehoek van bezienswaardigheden ligt dichtbij Reykjavik waardoor reizigers deze highlights in een paar dagen zien tijdens een tussenstop in IJsland. De Golden cirkel bestaat uit Geysir (een prachtige geiser die elke 5-10 minuten omhoog spuit), de waterval Gullfoss en het nationale park Thingvellir. In dit park kan je prachtige wandelingen maken en snorkelen in het helderste water op aarde. Tenslotte is het park bijzonder omdat hier de Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen langzaam uit elkaar drijven.

Pin voor later

2 Replies to “Roadtrip IJsland; in 10 dagen het eiland rond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *