Spelen met kleur in je interieur

Kleur is een van de belangrijkste manieren om meer gezelligheid in je interieur te creëren. Sommige mensen zijn bang voor kleur maar dit is nergens voor nodig. Bij kleur denk je misschien meteen een aan fel blauw of knal roze terwijl kleur ook heel subtiel kan zijn. Zelfs wit kan ”kleur” toevoegen aan je interieur. Benieuwd hoe? Lees snel verder!

De 60-30-10 regel

Hoe bepaal je hoeveel kleur je kan toevoegen aan je interieur? En is dat 1 kleur of kunnen dit ook meerdere kleuren zijn? Zo veel vragen. Door de 60-30-10 regel in acht te nemen heb je een mooie leidraad. Kies een basiskleur/sfeer uit. Voor vele zijn dit witte muren en een houten vloer, deze kleuren en materialen laat je in verhouding 60% terug komen in je interieur. Daarna begint het leukste, je kiest een kleur uit die je voor 30% laat terug komen. Deze kleur zal voor het grootste gedeelte de sfeer van de ruimte bepalen. Kies voor een kleur die je mooi vindt. Dat lijkt een open deur maar genoeg mensen gaan spontaan mee in een trend die op TV voorbij komt terwijl ze de kleur zelf niet mooi vinden. Denk altijd vanuit jezelf. Je kan deze kleur terug laten komen in een meubelstuk, in verf op de muur of in een vloerkleed maar wees niet te zuinig. Met alleen accessoires kom je niet aan 30%, daarvoor kan je de 10% gebruiken.

Kleur in je interieur
In mijn huis heb ik gekozen voor 60% wit/grijs, 30% blauwtinten en 10% in andere felle kleuren.

10% accentkleur

Nu hebben we nog 10% over. Die gebruiken we voor een accentkleur. Deze kleur laat je terug komen in kleine items zoals accessoires, kussens of (kleine) verlichting. Maar dit kan ook in 1 groot element terug komen zoals de bank. Deze kleur kan in dezelfde tint vallen als de gekozen 30% kleur of juist contrast bieden. Hou je van een rustig huis? Kies dan bijvoorbeeld grijs/groen als 30% hoofdkleur en als accentkleur donker groen in accessoires en/of planten. Vind je met kleur spelen juist leuk? Kies dan voor kleuren die tegen over elkaar in de kleurencirkel staan. Bij donkerblauw contrasteert de kleur terracotta bijvoorbeeld prachtig.

Kleur in je interieur
Deze setting heeft een rustige uitstraling door de neutrale basis in combinatie met zachte warme kleuren.

Knallen met kleur

Dat je dit artikel leest geeft waarschijnlijk aan dat je van kleur in je interieur houd (Am I right?). Zo niet, niet stoppen met lezen! De alinea hieronder is voor jou. 🙂 Hou je dus van kleur? Dan is de 60-30-10 regel wellicht iets te veilig. Knal met kleur! Er zijn wat dat betreft geen regels, alleen je eigen smaak. Natuurlijk is het goed om wat richtlijnen te onthouden. Veel mensen houden dan wel van knallen met kleur, een interieur waar ze zich fijn voelen en kunnen ontspannen is ook belangrijk. Als je kiest voor veel verschillend kleurgebruik hou de vormgeving dan rustig. Kies je voor 6 verschillende kleuren eetkamerstoelen aan de tafel? Laat dan 1 materiaal in elk stoeltje terug komen, bijvoorbeeld metaal in de poten. Stem ook de vormgeving op elkaar af, kies bijvoorbeeld ronde vormen.

Geen kleur

Dat gezegd hebbende. Natuurlijk kan een interieur ook zonder kleur fijn en warm ogen. Wat deze interieurs gemeen hebben is het spelen met materialen en tinten. Je ziet vaak verschillende materialen voor bij komen in neutrale kleuren. Denk aan katoen, hout en bamboe. Deze materialen hebben allemaal een warme uitstraling. Door dit te combineren met wit kunststof of marmer ontstaat er spanning. Ondanks dat er geen kleur in je interieur te zien is is het interieur toch warm en huiselijk.

In dit interieur worden alleen wit- en zandtinten toegepast, toch oogt het niet saai door de verschillende materialen en accessoires.

Zelf toepassen

Dit is waar het voor de meeste mensen moeilijk wordt. Hartstikke leuk die uitleg maar hoe krijg ik van mijn eigen huis zo’n plaatje dat het in een woontijdschrift hoort? Helaas zit daar voor een groot deel ‘gevoel’ bij. Mocht je dit gevoel missen kan je dit nog wel kopiëren. Kijk goed naar je favoriete blogger of instagrammer. Wat vind je zo mooi aan dit interieur? Welke materialen en kleuren gebruikt hij/zij? Analyseer dit en schrijf het voor jezelf op. Een interieur wordt niet mooi als je uit al je favoriete interieurs 1 item kiest. Alles moet op elkaar afgestemd zijn. Als je een aantal droominterieurs op deze manier analyseert kan je ze daarna naast elkaar leggen. Wat zijn de overeenkomsten? Daar kan je mee aan de slag. Maak bijvoorbeeld een materialenbord om je inspiratie tastbaar te maken.

Kleur in je interieur
Met een simpel materialen bord kan je goed zien of kleuren bij elkaar passen.

Hoe pas jij kleur toe in je interieur? Ik hou van kleur en heb gekozen voor een donkerblauwe muur in mijn woonkamer. Benieuwd? Check de binnenkijker hier! Mocht je vragen hebben over hoe je dit het beste kan toepassen mag je mij altijd een berichtje sturen, ik denk graag met je mee!

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *