Tbilisi, mijn favoriete hoofdstad!

Tijdens onze reis door Georgië was de hoofdstad Tbilisi de grootste verassing, wat een fijne stad! Waar veel hoofdsteden druk en vies zijn, bied Tbilisi het tegenovergestelde. Overal vind je rustige pleinen, kleine cafés en prachtige gebouwen. De architectuur van deze stad is een mix van oude statige panden, kille Sovjet gebouwen en moderne architectuur. Door deze mix kan je uren in de stad rond dwalen en je nooit vervelen. In deze blog vertel ik je waarom ik zo van Tbilisi hou!

Hoe kom je in Tbilsi

First things first. Hoe kom je eigenlijk in Tbilisi? De makkelijkste manier is om het vliegtuig te pakken, Tbilisi is namelijk niet aangesloten op het Europese treinnetwerk en met de auto is het erg ver rijden. Je vliegt er vanaf Amsterdam in ongeveer 4,5 uur heen. Het vliegveld bevind zich vlakbij het centrum en is makkelijk per taxi of bus bereikbaar. Vanuit Nederland vliegt KLM rechtstreeks op Tbilisi maar het komt ook vaak voor dat je moet overstappen op een van de Baltische staten. Wellicht kan je dit zelfs combineren met een citytrip naar Riga, ook een onwijs leuke stad!

I love Tbilisi
In het oude centrum vind je het I love Tbilisi teken.

Verdwalen in het oude centrum

Na aankomst is het heerlijk om de stad te verkennen. Het sfeervolle oude centrum is dan een goed begin. Met de kabelbaan kom je bovenop de berg en heb je een prachtig uitzicht. Je hebt daarvandaan goed overzicht op de smalle straatjes die er voor zijn gemaakt om te verdwalen. Hoewel verdwalen in sommige steden vervelend kan zijn is het in Tbilisi juist heerlijk. Op elke hoek vind je een ander bijzonder gebouw, binnentuin of schattig straatje. Enkele must see’s zijn de Orbeliani Baths en klokkentoren Rezo gabriadze. Ook de lokale bevolking is meer dan gastvrij, ook al spreken zij geen woord Engels ze laten je weten dat ze het leuk vinden dat je de stad bezoekt.

Urban Jungle

Wie denkt dat New York een urban jungle is, is nog nooit in Tbilisi geweest. Je zou New York kunnen omschrijven als een jungle met maar 1 plantensoort. Tbilisi bied de jungle met al zijn unieke en tropische soorten zoals je die in de echte jungle ziet. Oude gebouwen met sierlijke Art Deco details worden afgewisseld met hyper moderne architectuur. Deze afwisseling is wat deze stad zo fijn maakt. Tussen deze twee uiterste vind je veel betonnen dozen die zijn gebouwd in de Sovjet tijd. Doordat deze gebouwen zo lelijk zijn, springen de andere gebouwen er meer uit waardoor het een mooie aanvulling is in de stad. Het is echt heerlijk om hier rond te lopen en het voelt bijna als schat zoeken!

Uitzicht op het oude centrum
Op deze foto zie je goed de mengelmoes in de architectuur. Langs de rivier zie je moderne gebouwen, daarvoor het oude centrum en links boven (lelijke) Sovjet flats.

Georgië wijnland

Georgië heeft verschillende gebieden met wijngaarden. De lokale bevolking is daar trots op en dat is in Tbilisi te zien. In elk straatje is wel een café te vinden waar ze verschillende wijnen serveren. In combinatie met de Art Deco stijl doen deze cafés erg romantisch aan. In veel cafés is het mogelijk om een wijnarrangement te nemen waarbij je verschillende wijnen proeft, leuk voor tijdens het avondeten of lunch. Het is en blijft vakantie! Loop ook zeker eens binnen bij een restaurant of hotel om te kijken naar het interieur, je kan hier veel inspiratie op doen. Check daarvoor deze blog.

Wijn drinken in het winelab
Een ding kunnen ze goed in Tbilisi; wijn drinken! En de cafés zien er ook nog eens fantastisch uit.

Verschillende culturen

In Tbilisi zie je veel verschillende culturen voorbij komen. De stad heeft verschillende kerken maar ook een aantal moskeeën. Deze mix maakt de uitstraling van Tblisi uniek. Verder zie je veel verschil in kledingstijl in de stad. De oudere lokale bevolking kleed zich traditioneel terwijl de jongeren hun stijl ontdekken in moderne winkels als H&M en Zara. Deze mengelmoes brengt de stad nog meer tot leven en is precies de reden waarom ik zo van Tbilisi hou!

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *