Tuin inspiratie: mijn kleine achtertuin

Als je een kleine (stads)tuin of balkon bezit moet je creatiever met de ruimte omgaan dan wanneer je veel vierkante meters tot je beschikking hebt. In deze blog laat ik je zien hoe ik mijn kleine achtertuin heb gestyled.

De basis

Zoals met alle ontwerpen begin je ook bij de tuin bij de basis. De muren en grond in dit geval. Vaak is het praktisch om deze zo veel mogelijk te betegelen zodat je zo veel mogelijk gebruik kan maken van de kleine achtertuin. De basis van onze tuin is precies hetzelfde als toen wij hem kochten. Er liggen grijze tegels en de muren zijn van baksteen. De muur die grenst aan de buren heeft zijn neutrale bakstenen kleur, de muur daar tegenover is wit geschilderd. Doordat deze muur zo licht is zorgt het voor extra ruimtelijkheid.

Indeling

Misschien is de indeling in de tuin nog wel belangrijker als in huis. Je hebt naast praktische zaken zoals looproutes namelijk ook te maken met de zon. Het kan fijn zijn om in de heetste uren de schaduw op te zoeken en daarbuiten zo veel mogelijk van de zon te genieten. Onze tuin ligt op het zuid-oosten wat betekend dat we van s’ochtends tot einde middag zon hebben. Omdat het midden op de dag in de volle zon erg warm kan worden zetten wij de parasol op die aan de muur is bevestigt. Onze fauteuils zijn in het hoekje geplaatst waar wij de laatste zonnestralen kunnen pakken in onze kleine achtertuin.

kleine achtertuin
Een foto vanuit het slaapkamerraam genomen; hier krijg je een goede indruk van de indeling van ons kleine stadstuintje.

Het juiste meubilair

Als je een fijne zitplek wilt creëren vraagt dit om goed meubilair. Omdat wij niet genoeg plek hebben om (in de winter) het meubilair binnen te zetten kozen wij voor fauteuils van aluminium van het merk Fermob. Dit materiaal roest niet en kan dus het hele jaar buiten blijven. De cactus groene kleur gaat mooi op in de begroeiing en laat de gekleurde accessoires extra fris uitkomen. De fijnste plek in de tuin is voor mij de hangmat. Deze vult gezellig de ruimte, zorgt voor leuke schaduwen en is een heerlijke plek om een boek te lezen. Deze hangmat kochten wij in Mexico en is zo’n fijn souvenir. Het geeft mij altijd meteen een vakantiegevoel op een zonnige dag!

Planten

In elke tuin horen planten thuis. Hou bij het kiezen van de juiste planten altijd rekening met de soort grond, hoeveelheid zon en planten waarmee je ze combineert. In een kleine achtertuin heb je weinig ruimte maar een paar mooie planten in potten zijn fijne decoratie. Ook is het fijn om planten of bomen in de tuin te hebben die in de winter groen blijven. Hier door ‘leeft’ de tuin het hele jaar door. Wij hebben gekozen voor een aantal planten in potten en een groene struik tegen de achterwand. De bloemen in de potten geven in het voorjaar een fijne en vrolijke sfeer en de struik houd de tuin het hele jaar groen.

Accessoires

Om een tuin aan te kleden kan je goed spelen met accessoires. Tegenwoordig is de tuin een tweede huiskamer. Je hebt speciale vloerkleden, kussens en poster voor buiten waar je je tuin mee kan opfleuren en die niet naar binnen hoeven als het regent. De bijzettafel waar wij standaard een karaf water op neerzetten is een fijne toevoeging in onze tuin. Op een zonnige dag vind ik het helemaal leuk om de tuin aan te kleden met kussens en plaids. Ook heerlijk om een plaid s’avonds om je heen te slaan als het iets afkoelt, het blijft toch Nederland.

Heb jij een ruime of een kleine achtertuin? Opzoek naar meer inspiratie? Check dan vooral mijn binnenkijker!

Pin voor later

One Reply to “Tuin inspiratie: mijn kleine achtertuin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *