Waarom iedereen een keer alleen moet reizen

Een blogger die je verteld dat je iets moet doen is een van mijn grootste ergernissen. Maar soms moet (ook alweer moeten..) je hier op terug komen om duidelijk te maken hoe zeer je iets meent. Want het aller-beste advies dat ik iemand kan geven is om alleen te reizen. En dan bedoel ik niet in je eentje op het vliegtuig stappen om die verre vriendin op te zoeken maar echt he-le-maal alleen op reis. Voor meerdere dagen. Of weken. Of maanden. Ik weet zeker dat je het (achteraf) geweldig vind. Waarom? Lees snel verder!

Alleen reizen; niks voor mij?

Veel mensen die ik spreek over het alleen op reis gaan zeggen ‘dat is niks voor mij’. En dat kan. Niet iedereen stapt makkelijk op vreemde mensen af, voelt zich veilig in een vreemd land of heeft genoeg zelfvertrouwen om dingen in zijn eentje te ondernemen. Dat wil niet zeggen dat je het niet een keer moet doen. Juist uit je veilige wereldje stappen geeft je een boost energie waar superman nog bang van zou worden. En het komt altijd goed. Ook als je geen nieuwe mensen ontmoet of het vreemde land niet echt leert kennen omdat je hotelkamer veiliger voelt dan die gekke wereld buiten. Dan heb je het wel geprobeerd! En al is het maar voor 1 weekend. Misschien vind je het wel geweldig, dat veranderd wellicht je leven!

Hieronder lees je de voordelen die je krijgt van het alleen reizen:

Je krijgt er zelfvertrouwen van

Als je opzoek bent naar een zelfvertrouwen boost is alleen reizen een van de snelste manieren. Boek een ticket naar een vreemde stad, en ga! Je zult zien dat je het red, ook al is het nog zo eng en ken je helemaal niemand. Overal op de wereld zijn mensen die je willen helpen en hotels waren nog nooit zo dichtbij met de apps van Airbnb of booking op je telefoon. Als je er achter komt dat je niemand nodig hebt en dat je altijd je weg vindt geeft dit een enorm zelfvertrouwen. Doordat je het echt een keer mee maakt durf je daarna meer omdat je weet dat je het wel red.

Alleen reizen
Van alleen op reis gaan zal je nooit spijt krijgen!

Nieuwe mensen ontmoeten

Doordat je alleen reist sta je meer open voor andere mensen. Ook ben je beter benaderbaar waardoor vreemde eerder op je afstappen. Als je er voor kiest om in een hostel te slapen leer je gegarandeerd nieuwe mensen kennen. Er zit altijd wel iemand in de gezamelijke ruimte of je ontmoet iemand op de slaapzaal. Maar naast hostels kwam ik tijdens mijn reis ook geregeld reismaatjes tegen op vliegvelden, bij excursies of tijdens busreizen. Doordat je alleen bent is het makkelijk om mensen aan te spreken en nadat je dit een aantal keer heb gedaan voelt het niet meer eng.

Je leert jezelf kennen

Misschien een open deur maar het is echt waar. Je leert tijdens een reis jezelf onwijs kennen. Je bent immers op jezelf aangewezen en kan nergens heen vluchten. Het is grappig om te zien hoe je met sommige situaties omgaat en waar je interesse naar uitgaat als er niemand is om je te beïnvloeden. Zo eindigde ik op een silent retrait omdat het mij leuk leek. Als ik met iemand had gereisd die zei ”wat moet je daar nou” was ik wellicht nooit gegaan. Als je een (reis)dagboek bij houd kan je ook jaren na je reis lezen hoe je met sommige situaties omging, dit kan erg interessant zijn!

Stilte retraite Bali
In het Silent retrait heb ik goed mijzelf leren kennen.

Je beleeft grote avonturen

Als je voor een langere tijd alleen reist wordt je instelling steeds vrijer. Je bent van niemand afhankelijk en kan zelf bepalen wat je doet. Hierdoor zeg je ‘Ja’ tegen dingen die je normaal gesproken nooit zou doen. Zo ging ik ooit mee met een meisje op ‘waterval excursie’. Ik had niks beters te doen en het klonk leuk dus waarom niet dacht ik. Dat het uiteindelijk een Canyoning-tocht was op een van de mooiste plekken van de Filipijnen had ik nooit verwacht. En alleen was ik er nooit gekomen.

Alleen reizen
Door alleen te reizen kwam ik op plekken waar ik anders niet was gekomen.

Zoals je leest heb ik veel gehad aan min solo backpack avontuur en ik denk dat iedereen hiervan kan groeien. Probeer het eens uit! Wellicht niet meteen naar de andere kan van de wereld (wat sowieso lastig is coronatechnisch) maar een citytrip kan wel. Probeer open te staan voor je omgeving. Zet je telefoon uit. En zie wat er gebeurt. You can do it!

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *