Wat te doen in Luang Prabang, Laos

Luang Prabang is mijn favoriete plek in Laos. De stad ademend cultuur, heeft fijne restaurants en een gezellig nachtmarkt. Je ziet veel Fransen invloeden terug in de koloniale huizen, vele bakkertjes en wijnbarren. In 2015 verbleef ik maar liefst 2 weken in deze stad, bij mijn oom en zijn gezin die hier al jaren woont. Hieronder mijn tips.

Kuang Si watervallen

Een van de hoogtepunten van Laos zijn de Kuang Si watervallen. Deze watervallen liggen op een uurtje rijden buiten Luang Prabang en hebben verschillende niveau’s. Aan de voet van de waterval is het druk met backpackers en toeristen maar hoe verder je naar boven loopt, hoe rustiger het wordt. Het laatste stukje is een smal glibberig paadje maar dit is zeker de moeite om te volgen, boven is het heerlijk rustig. Je kan op verschillende plekken zwemen maar het water kan erg koud zijn!

Aan het begin van de Kuang Si watervallen heb je een mooie fotospot

Uitzichtpunt Phu Si berg

Dit uitzichtpunt bevind zich midden in het centrum en is bereikbaar via een steile trap. Je vind bovenaan een kleine tempel maar je bezoekt deze plek vooral voor het mooie uitzicht over de stad en de Mekong rivier. Dit uitzichtpunt bezoeken rond zonsondergang levert de mooiste plaatjes op. Hou wel rekening met grote drukte, dit is een echte toeristenstrekpleister.

You had one job… Misschien niet de zon in mijn hand, wel een prachtig uitzicht!

Kookcursus

In Luang Prabang worden veel verschillende kookcursussen aangeboden en dit is niet voor niks. De keuken is een mengsel van Vietnamees en Thais en bied de lekkerste curry’s en noedels. Bij restaurant Tamarind bieden ze een erg fijne kookcursus aan waar ze alles goed uitleggen. Je kan kiezen tussen een dagcursus waarbij je de markt bezoekt of een avondcursus waarbij je alleen kookt. Je kookt op traditioneel houtskool en de gerechten zijn heerlijk!

Hier frituren we een citroengras hapje tijdens de kookcursus, erg lekker!

Avondmarkt

De avondmarkt in Luang-Prabang is een van de beste plekken om mooie souvenirs te kopen in Azië. Elke avond wordt de hoofdstraat afgezet en zetten de locals hun tentjes op. Je vindt er van alles; tassen, kaarten, sieraden en eten. Het is heerlijk om hier op je gemakje door heen te lopen en naar de vele toeristen te kijken.

Tijdens het opbouwen van de nachtmarkt in Luang Prabang

Monniken zien in de ochtend; het Tak bak ritueel

Elke dag bij zonsopkomst (rond half 6 ochtends) vind dit bijzondere ritueel plaats. De monniken lopen in de vroege ochtend door de straten van Luang Prabang om giften te ontvangen van de lokale bevolking. De monniken lopen, in stilte en op blote voeten, langs geknielde locals om rijst en snoep in ontvangst te nemen. Als monnik doe je afstand van al je persoonlijke bezittingen en gebruik je geen geld, deze donaties zijn dus erg belangrijks voor ze. De lokale bevolking doen op hun beurt mee aan dit ritueel voor goede karma. Helaas wordt dit ritueel bedreigt door het toerisme. Steeds meer toeristen zetten hun wekker vroeg om getuigen te zijn van deze bijzondere gebeurtenis. Helaas gebeurt dit niet altijd met respect voor de stilte. Respecteer daarom dit ritueel en verdiep je in de achtergrond. Ik had de mazzel dat ik bij mijn oom en tante verbleef en dat ik die ochtend met mijn tante mee kon doen toen zij rijst uitdeelde. Echt een bijzondere ervaring!

Tempel tour

In Luang Prabang vind je eindeloos veel tempels. Deze liggen allemaal centraal in de stad en kan je met een mooie wandeling allemaal bezoeken. Wat mij betreft is de mooiste tempel de Wat Xieng Thong. Deze tempel wordt omringt door bomen waardoor de tempel veel rust uitstraalt, ook al ligt deze midden in het centrum. Naast de tempels is de rest van de stad ook erg mooi en wandelt het heel fijn naast de Mekong rivier.

De Wat Xieng Thong die een prachtige rustige sfeer uitstraalt.

Tocht over de Mekong rivier

Vanuit heel Luang Prabang heb je uitzicht op water. De stad wordt namelijk ingesloten door de Mekong en Nam Khan rivier. Dit leent zich uitstekend voor een mooie dagtrip. Je kan kiezen voor een sportieve activiteit zoals kanoën, of je kan een boottrip maken. Vanaf de rivier heb je een mooi zicht op de natuur rond de stad en kan je stoppen om te lunchen op een van de vele strandjes. Tijdens de trip kan je ook de Pak Ou grotten bezoeken waar je duizenden boedha beeldjes ziet.

Een boottrip op de Mekong rivier tijdens de zonsondergang is een echte aanrader!

Pin voor later

One Reply to “Wat te doen in Luang Prabang, Laos”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *