Woonkamer inrichten, 5 tips!

De ruimte waar je in huis het meeste tijd doorbrengt is waarschijnlijk de woonkamer. In veel Nederlandse huiskamers wordt de ruimte multifunctioneel gebruikt. Je kijkt er TV, ontvangt er gasten, speelt met je kinderen en misschien werk je er zelfs. Daarom is het fijn als deze kamer helemaal aan jouw wensen voldoet. In deze blog geef ik 5 tips voor het inrichten van je woonkamer.

Maak een goede indeling

Elk huishouden is anders en daarom zijn er ook zo veel verschillende manieren om je woonkamer in te delen. Kijk in 1 straat bij huizen naar binnen en je zult zien dat elk huis anders is, ook al is de woonkamer overal even groot. Als je de woonkamer inricht probeer je dan vooral op jezelf te focussen. Wat vind jij belangrijk? Kijk je bijvoorbeeld graag tv? Of zit je liever bij een houtkachel met een goed boek? Heb je kinderen die speelruimte nodig hebben of kies je voor een grote (woon)keuken? Schrijf je eisen met belangrijkheid op en kies hoeveel ruimte je voor elke functie nodig hebt. Maak vervolgens een vlekkenplan en ga op basis daarvan schuiven met het meubilair.

Goede verlichting is key

Een onderschat onderdeel van een fijne inrichting is de verlichting. Vaak wordt dit als laatste gekozen terwijl je hiermee juist een fijne sfeer kan neerzetten. Kies allereerst een goede basisverlichting die de ruimte aanlicht. Dit kunnen bijvoorbeeld plafondlampen zijn. Vervolgens heb je functionele verlichting nodig die helpt bij het goed kunnen lezen (leeslamp naast de bank) of werken (direct licht boven de keuken). Als laatste stap kan je de ruimte aanvullen met sfeerlampen. Kies lampen die om zich heen schijnen en plaats deze in een donkere hoek of ga voor een eyecatcher lamp die perfect aansluit op je meubilair.

Woonkamer inrichten
Kies voor een combinatie van praktische verlichting en eye-catchers.

Kies voor jouw stijl

De basis van de woonkamer inrichten is nu klaar! Je hebt een fijne indeling en de juiste verlichting. Nu is het tijd om voor een stijl te kiezen. Omdat je vaak in de woonkamer bent wil je je thuis voelen. Daarom is het belangrijk dat je een stijl kiest die bij jou past en waar je je fijn in voelt. Welke stijl dit moet zijn ligt aan jou. Doe inspiratie op via blogs en Pinterest en kijk door de foto’s om te analyseren hoe je dit kan toepassen in je eigen interieur. Let hierbij vooral op het soort meubels en kleurgebruik. Is je lievelingskleur blauw? Dan is dit wellicht een goed uitgangspunt voor een blauw interieur. Hou je liever van rust? Kies dan bijvoorbeeld voor de Japandi style.

Woonkamer inrichten
Voer jouw eigen stijl helemaal door voor een persoonlijk interieur.

Vergeet je accessoires niet

Accessoires kunnen een huis echt afmaken. Iedereen kan de meubels kopiëren uit een showroom maar het echt eigen maken met jouw persoonlijke (reis)accessoires kan alleen jij. Verzamel dus je mooistee items en decoreer hier je lege hoekjes mee. Kies ervoor om verschillende accessoires te groeperen zodat het niet te druk wordt. Denk bijvoorbeeld aan een aantal souvenirs op een dienblad of verschillende vazen naast elkaar op de vensterbank. Omdat accessoires makkelijk te vervangen zijn is dit de ultieme manier om jouw persoonlijkheid in een interieur te laten zien. Twijfel je over die groene bank? Kies dan voor een veiligere bruine kleur maar pak uit met groene plaids en kussens.

Denk aan functionaliteit

Een val waar veel interieurjunkies intrappen is alleen letten op hoe iets er uit ziet. Een huiskamer kan nog zo mooi ingericht zijn, als het niet praktisch is zal het nooit echt als een thuis voelen. Niks vervelender om bang te moeten zijn als gasten met vieze voeten over je polyester tapijt lopen of per ongeluk die designer vaas van € 500,- omstoten. Bedenk wederom wat je belangrijk vindt bij het inrichten van je woonkamer. Wil je materialen die tegen een stootje kunnen? Google hiernaar. Wol is bijvoorbeeld perfect bestand tegen vlekken terwijl katoen hier niet tegen kan. Door je hierin te verdiepen zal je uiteindelijk een woonkamer inrichten die er top uitziet, fijn aanvoelt en ook nog praktisch is.

woonkamer inrichten
Kies voor materialen die in jouw leefsituatie passen en voor comfortabele meubels als je dat belangrijk vindt.

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *